Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Δηλητήριο ο Αέρας που Αναπνέουμε



Στοιχεία - σοκ για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε και την επίδραση του καπνίσματος στους εσωτερικούς χώρους, παρουσίασε ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Καρτάλης, επικαλούμενος έρευνες σε 1.000 κτήρια. Με επιστολή στον υπ. Υγείας, Α. Λοβέρδο, ζητά να ληφθούν μέτρα για τη βελτίωση της ποιότητας του αέρα και την προστασία της υγείας των πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία από ελέγχους σε σχολεία, νοσοκομεία, μουσεία, γραφεία, κατοικίες προκύπτει σημαντική επιβάρυνση του αέρα.

1.Σε έρευνα που έγινε σε 10 νυχτερινά μπαρ παρατηρήθηκαν συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων που φτάνουν έως τα 1.600 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο με όριο τα 40. Ενας νέος ο οποίος παρέμεινε στο μπαρ για κάποιες ώρες ήταν σαν να είχε καπνίσει περίπου 100 τσιγάρα, έστω και αν δεν κάπνισε ποτέ.
2.Παρατηρείται 0,6% αύξηση στην ημερήσια ολική θνησιμότητα όταν τα αιωρούμενα σωματίδια (ΡΜ10) αυξάνονται κατά μόλις 10 μg/m3.
3.Για τις σχολικές αίθουσες στο 75% των σχολείων που εξετάσθηκαν παρουσιάζεται συγκέντρωση διοξειδίου του άνθρακα κατά πολύ μεγαλύτερη από το όριο των 600-700 ppm (μερικές φορές φτάνει περίπου και στα 2.500-3.000 ppm).
4.Σε έρευνα σε 17 χειρουργεία σε νοσοκομεία στην Αττική τα επίπεδα των οργανικών πτητικών ενώσεων υπερβαίνει τα όρια αγγίζοντας τα όρια της τοξικής έκθεσης. Σε αίθουσα του νοσοκομείου Παίδων η συγκέντρωση -με όριο το 0,02,- μετρήθηκε στο 40 και στο 50 για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

(από την εφημερίδα "Ημερησία")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου