Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Η Πρώτη Επίσημη Συμφωνία ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν για Φυσικό Αέριο



Την πρώτη επίσημη συμφωνία για τον απ΄ευθείας εφοδιασμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το Αζερμπαϊτζάν, με στόχο τη δημιουργία του λεγόμενου Νότιου Διαδρόμου, υπέγραψαν την Πέμπτη στο Μπακού ο πρόεδρος της ΕΕ Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ασιατικής χώρας Ιλχάν Αλίεφ. Παράλληλα, η κοινοπραξία του Nabucco ανασκεύασε φερόμενες ως δηλώσεις Αμερικανού αξιωματούχου περί πιθανής μελλοντικής συγχώνευσης με τον South Stream.
Η συμφωνία των δύο πλευρών κρίνεται ως ιστορική, καθώς είναι η πρώτη φορά κατά την οποία το Αζερμπαίτζάν δεσμεύεται επισήμως και γραπτώς για να εφοδιάσει μακροπρόθεσμα και με επαρκείς ποσότητες τη Γηραιά Ήπειρο, η οποία επίσης δεσμεύεται να τις απορροφήσει.
Η εξέλιξη, η οποία και σαφώς περιγράφει το Αζερμπαϊτζάν ως πωλήτρια χώρα, θέτοντας χώρες όπως η Τουρκία σε ρόλο διαμετακομιστή, χαρακτηρίζεται από τον ίδιο τον κ. Μπαρόζο – επισκέφθηκε την αζέρικη πρωτεύουσα μαζί με τον Επίτροπο Ενέργειας κ. Έτινγκερ - ως εξέλιξη μείζονος σημασίας καθώς “η νέα αυτή διαδρομή θα συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας και θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια των Ευρωπαίων καταναλωτών καθώς και την επιχειρηματική δραστηριότητα”.
Σύμφωνα, μάλιστα, με τα όσα μεταδίδονται από διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία, το Αζερμπαϊτζάν όχι μόνο θα προμηθεύει με φυσικό αέριο τις ευρωπαϊκές χώρες, αλλά θα αποκτήσει και παρουσία στην κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για τον εφοδιασμό αερίου στην Ευρώπη.
Σε σχετική σημείωση της Κομισιόν αναφέρεται ότι μέσα στους επόμενους μήνες το Αζερμπαϊτζάν θα αποσαφηνίσει σε ποιους εκ των σχεδιαζόμενων στο πλαίσιο του Νότιου Διαδρόμου αγωγών θα δώσει προτεραιότητα. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Nabucco είναι ένα σχέδιο που προβλέπει την δημιουργία ενός νέου συστήματος αγωγών, σε αντίθεση με σχέδια όπως ο ITGI και ο TAP, τα οποία προβλέπουν διέλευση και από την Ελλάδα και τα οποία σχετίζονται με την ενίσχυση υποδομών σε χώρες – μη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
“O Νότιος Διάδρομος δίνει στο Αζερμπαϊτζάν αξιόπιστη και φυσική πρόσβαση στη μεγαλύτερη αγορά φυσικού αερίου στον κόσμο, δηλαδή την ευρωπαϊκή. Επιπλέον, προσφέρει μακροπρόθεσμες προοπτικές για την ανάπτυξη της χώρας”, πρόσθεσε ο κ. Μπαρόζο, στη διάρκεια της κοινής συνέντευξής του με τον πρόεδρο Αλίεφ.
Βασικός προμηθευτής αερίου θα είναι το κοίτασμα Shah Deniz II, το οποίο εκτιμάται ότι μπορεί να δώσει περί τα 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, εκ των οποίων τα 10 θα εξάγονται στην Ευρώπη. Περί το 1 δισεκατομμύριο κυβικά μέτρα αζέρικου αερίου επιδιώκει σε πρώτη φάση να λάβει, μέσω του ITGI, η χώρα μας. Στο Shah Deniz II συμμετέχουν με ποσοστά 25,5% εκάστη η BP και η Statoil, η οποία αποτελεί βασικό μέτοχο του αγωγού TAP. Από 10% κατέχουν η κρατική αζέρικη εταιρεία Socar, η ρωσική Lukoil, η γαλλική Total και η Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου του Ιράν, ενώ 9% έχει η τουρκική TPAO.
Την ίδια ώρα, επισήμως η κοινοπραξία του Nabucco, ανασκεύαζε τις εκτιμήσεις που φέρεται να εξέφρασε στην ιταλική εφημερίδα La Stampa ο Αμερικανός πρέσβης στην Ιταλία κ. Ντέιβιντ Θορν περί πιθανής μελλοντικής του συγκεκριμένου σχεδίου με τον αγωγό South Stream, ο οποίος έχει σχεδιαστεί για να εφοδιάσει με περισσότερο ρωσικό αέριο την Ευρώπη και στον οποίον, ως γνωστόν, μετέχει μεταξύ άλλων και η Ελλάδα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου