Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Επεκτείνεται η Κινεζική Παρουσία στα Πετρέλαια της Λατινικής Αμερικής


Το ενδιαφέρον των κινεζικών πετρελαϊκών για το εξωτερικό εκδηλώθηκε για πρώτη φορά το 1996 στο Σουδάν και από εκεί επεκτάθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την αφρικανική ήπειρο, με πολύ θετικά αποτελέσματα. Πρόσφατα, οι κινεζικοί όμιλοι έβαλαν «στο μάτι» την λατινική Αμερική, στην οποία σημειώνονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις και ανακαλύψεις νέων κοιτασμάτων.
Για τον σκοπό αυτό, οι πετρελαϊκές του Πεκίνου δαπάνησαν μέχρι στιγμής 15 δις δολάρια, ενώ οι αναλυτές υπογραμμίζουν πως «δεν υπάρχει ούτε μια πετρελαϊκή της λατινικής Αμερικής που να μην έχει δεχτεί πρόταση από τους Κινέζους». Τον προηγούμενο μήνα, η China Petrochemical αγόρασε τις εγκαταστάσεις της Occidental Petroleum στην Αργεντινή έναντι 2,45 δις δολαρίων, ενώ η Cnooc από κοινού με την Bridas συμφώνησαν να πληρώσουν 7 δις για το μερίδιο της ΒΡ στην αργεντίνική Pan American Energy.
Οι κινεζικοί όμιλοι είναι φανερό πως αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση στο να ανταγωνίζονται διεθνώς τις μεγάλες «αδελφές». Στην προσπάθεια αυτή συμβάλει και η κυβέρνηση της Κίνας, η οποία συχνά αναλαμβάνει τον ρόλο του μεσολαβητή και διεκπεραιώνει τις συνομιλίες, δίχως όμως αυτό να θεωρείται απαραίτητη προϋπόθεση.
Τέλος, τα ελπιδοφόρα κοιτάσματα της Βραζιλίας δεν έχουν διαφύγει της προσοχής των κινεζικών εταιρειών, αφού η Sinochem απέκτησε μερίδιο έναντι 3,1 δις δολαρίων.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου