Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Στην Κομισιόν ο Έλεγχος των Swaps


Σε ριζοσπαστικές αποφάσεις για το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς ενέργειας έχει προχωρήσει η Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ε.Ε. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia από τις Βρυξέλλες, η παρακολούθηση της ισοδύναμης λύσης για τα swaps, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από ξένες εταιρίες, δεν θα αφεθεί στα χέρια του ΥΠΕΚΑ και της ΔΕΗ, αλλά θα περιέλθει στον έλεγχο της Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα, ότι η λύση αυτή δεν περπατά ικανοποιητικά, τότε έχει αποφασισθεί ήδη να παραπεμφθεί η χώρα μας στο ευρωδικαστήριο, υπό την απειλή της πλήρους εφαρμογής των δύο διαδοχικών αποφάσεων που έχουν ληφθεί το 2008 και το 2009 και αφορούν στο θέμα των λιγνιτών, για να καταλήξουν στην πρόταση των κοινοτικών ελεγκτών, στις αρχές του θέρους του 2010, για την πώληση του 40% της λιγνιτικής παραγωγής της ΔΕΗ σε ιδιώτες.

Ήδη, μία γεύση της αυστηρής στάσης που προτίθεται να κρατήσει η Κομισιόν απέναντι στην ελληνική κυβέρνηση για τα ενεργειακά, ανοικτά, ζητήματα, έχει δοθεί, με την απόφαση να δημοσιευθεί στην επίσημη ιστοσελίδα της η διαδικασία του market testing για τα swaps. Στα τέλη του μηνός θα υπάρξει επίσημη πρόσκληση από την Κομισιόν και όχι από το ΥΠΕΚΑ για τη συμμετοχή στο μοντέλο της ανταλλαγής μονάδων, κάτι το οποίο από μόνο του λέει πολλά, για την έλλειψη εμπιστοσύνης που υπάρχει στους ελληνικούς χειρισμούς. Στην περίπτωση που υπάρξει ανταπόκριση, το πώς θα λειτουργεί στη συνέχεια η ανταλλαγή ενέργειας θα ελέγχεται στενά από την Επιτροπή Ανταγωνισμού και όχι από το αρμόδιο υπουργείο, προφανώς, υπό το φόβο των Ιουδαίων, να ακολουθηθούν «ελληνικές λύσεις».
Όπως έχει ήδη γράψει κατ’ αποκλειστικότητα το energia, ακόμη δεν έχει αποσαφηνισθεί η μορφή που θα έχουν τα swaps, δεδομένου ότι η μοναδική εταιρία που ενδιαφέρεται πραγματικά να συμμετάσχει, η ιταλική Edison, βάζει στο τραπέζι ως όρο την ανταλλαγή assets με την ολοκλήρωση της σύμβασης ανταλλαγής. Ενδιαφέρον, καταρχήν έχει εκδηλώσει και η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και για το λόγο αυτό μεταβαίνει στη Λευκωσία την ερχόμενη Πέμπτη ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Αρθούρος Ζερβός, προκειμένου να συζητήσει με την ομόλογη κυπριακή εταιρία τις λεπτομέρειες μιας ενδεχόμενης συνεργασίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες του energia, η Κομισιόν δεν έχει πεισθεί οριστικά ότι μπορεί να περπατήσει η λύση των swaps. Όπως είπε χαρακτηριστικά στο energia πηγή από τις Βρυξέλλες, σε αυτή τη φάση «κρατάμε μικρό καλάθι» και για το λόγο αυτό η ΔΕΗ είναι υπό συνεχές monitoring από την Κομισιόν. Μάλιστα, η απόφαση που έχει ληφθεί είναι να μην αφεθεί ούτε κατ’ ελάχιστον η ΔΕΗ να παρεκκλίνει από όσα έχουν συμφωνηθεί ως τώρα. Πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί η ανταλλαγή μονάδων να έχει γίνει καταρχήν αποδεκτή από την Κομισιόν, ωστόσο, όλα τα σενάρια, που περιλαμβάνουν πώληση ή και ενοικίαση μονάδων της ΔΕΗ, παραμένουν ανοικτά πάνω στο τραπέζι, έστω κι αν το αρμόδιο υπουργείο επιδιώκει να μην υπάρξει τέτοιου είδους εξέλιξη, δεδομένης της σκληρής αντίδρασης που ενδέχεται να προκύψει από την πλευρά των συνδικαλιστών της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου