Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΧΥΤΑ ταχύτητας

«Θαύμα, θαύμα»! Το Ελεγκτικό Συνέδριο απεφάνθη σε 24 ώρες υπέρ της νομιμότητας της απόφασης για τα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική όπου ιδιώτες ενδεχομένως να αναλάβουν και τη λειτουργία τους.
Την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης εξαπολύοντας ταυτόχρονα νέα επίθεση κατά των εργαζομένων στην Αυτοδιοίκηση αλλά και όσων υποκινούν τις αντιδράσεις στην Κερατέα όπου «το έργο ξεκίνησε ήδη και θα ολοκληρωθεί οπωσδήποτε».
Υπενθυμίζεται ότι για τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική (κόστος 365 εκατ. ευρώ), ο Ενιαίος Σύνδεσμος Δήμων και Κοινοτήτων Αττικής (ΕΣΔΚΝΑ) σκόπευε να αποφασίσει σε επίπεδο Διοικητικού Συμβουλίου και να υπογράψει Προγραμματική Σύμβαση με την Περιφέρεια Αττικής που έχει τα χρήματα. Ηρθε όμως αντιμέτωπος με τις αντιδράσεις των εργαζομένων (ΠΟΕ-ΟΤΑ, ΕΣΔΚΝΑ). Το Δ.Σ. ουδέποτε συνεδρίασε και επελέγη η λύση να σταλεί στην Περιφέρεια η εισήγηση που είχε εγκριθεί κατά πλειοψηφία από την Εκτελεστική Επιτροπή του ΕΣΔΚΝΑ τον Δεκέμβριο. Την απόφαση εκείνη είχαν υπερψηφίσει τέσσερα μέλη της Ε.Ε. που σήμερα δεν είναι καν εκλεγμένοι, κατά τον πρώην πρόεδρο των εργαζομένων του ΕΣΔΚΝΑ Γ. Χάρδα.
Κατασκευή-λειτουργία
Τα παραπάνω ανακοίνωσε με δελτίο Τύπου ο ΕΣΔΚΝΑ προχθές Τρίτη λέγοντας ότι έστειλε το κείμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής που διαδέχθηκε την Περιφέρεια. Ο πρόεδρος του ΕΣΔΚΝΑ Ν. Χιωτάκης επεσήμαινε μάλιστα ότι η σύμβαση αναθέτει την κατασκευή και όχι τη λειτουργία των εργοστασίων σε ιδιώτες όπως αρχικά προβλεπόταν προκαλώντας αρνητικά σχόλια καθώς έτσι οι «εθνικοί εργολάβοι» αναλαμβάνουν για 25-30 χρόνια έργο αξίας πολλών δισ. ευρώ.
Στο κείμενο απόφασης που μας έστειλε ο κ. Χιωτάκης χθες αναφερόταν σαφώς σε δύο σημεία η ανάθεση και της λειτουργίας. Οταν τον ρωτήσαμε σχετικά, είπε ότι επρόκειτο για λάθος κείμενο και μας έστειλε διορθωμένο (είχαν απαλειφθεί οι συγκεκριμένες λέξεις). Ο επικεφαλής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Η. Λιακόπουλος τον οποίο ρωτήσαμε, δεν θυμόταν εάν είχε περιληφθεί και η λειτουργία...
Πάντως, παρά τις αλλεπάλληλες διορθώσεις, το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε πρόβλημα να εγκρίνει την απόφαση όπως ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Ραγκούσης δήλωσε ότι ο Περιφερειακός Σχεδιασμός για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων θα προχωρήσει όπως νομοθετήθηκε το 2003 και κατηγόρησε την ΠΟΕ-ΟΤΕ που «προτείνει το τίποτε».
Κατηγόρησε επίσης για λαϊκισμό και δημαγωγία τις ηγεσίες που υποκινούν τους κατοίκους της Κερατέας -«όσους εξ αυτών ακόμη αντιδρούν» στην κατασκευή εκεί ΧΥΤΑ. Κατήγγειλε ότι πρώην και νυν δήμαρχος αθέτησαν την υπόσχεσή τους να τηρήσουν τις αποφάσεις των δικαστηρίων λέγοντας ότι το ΣτΕ απεφάνθη και αφήνοντας στην άκρη τις προσφυγές που ακόμη εκκρεμούν.

Πηγή enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου