Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Κέρδος για τους Ιδιώτες Παραγωγούς από την Αλλαγή στα Τιμολόγια

Δύο ανακοινώσεις της ΔΕΗ και άλλη μία από το ΥΠΕΚΑ, από τις αρχές της εβδομάδας για τα νέα τιμολόγια που ισχύουν από το νέο έτος, όχι μόνον δεν κατάφεραν να αποσαφηνίσουν γκρίζα σημεία, αλλά ενέτειναν τη σύγχυση, δεδομένου ότι άλλα λέει η ΔΕΗ και άλλα λέει το υπουργείο.
Σε κάθε περίπτωση, αυτό που συνάγεται με βάση τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα και κυρίως, με όσα ή ίδια η δημόσια Επιχείρηση αναφέρει στην πρώτη της ανακοίνωση, εκείνοι οι οποίοι πρέπει να αισθάνονται ιδιαίτερα ικανοποιημένοι είναι οι ιδιώτες προμηθευτές ενέργειας. Διότι τώρα δικαιώνονται. Και θα μπορέσουν να σαρώσουν την αγορά, με την άδεια της ίδιας της ΔΕΗ και τις ευλογίες του ΥΠΕΚΑ.
Όσο κι αν φαίνεται απίστευτο κάτι τέτοιο είναι πραγματικότητα. Ιδού γιατί. Η ΔΕΗ, στο Δελτίο Τύπου που διένειμε στις 4 Ιανουαρίου, λέει ξεκάθαρα ότι για τα οικιακά τιμολόγια καταργείται η κλιμάκωση χρέωσης και ισχύει η κλιμάκωση κατηγοριών. «Η λογική της κλιμάκωσης εξακολουθεί να υφίσταται και έχει ενσωματωθεί σε μία νέα ενιαία τιμή για κάθε κατηγορία» (σ.σ. η υπογράμμιση δική μας). Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Μέχρι τώρα, ο οικιακός καταναλωτής που κατανάλωνε, για παράδειγμα, 1200 KWh, μέχρι τις 800 KWh χρεωνόταν με το χαμηλό τιμολόγιο της κατηγορίας αυτής και για τα υπόλοιπα με το τιμολόγιο της αμέσως επόμενης κατηγορίας. Κέρδιζε, δηλαδή, τουλάχιστον ένα κομμάτι της χαμηλής τιμολόγησης. Τώρα δεν θα ισχύει κάτι τέτοιο. Ο ίδιος καταναλωτής θα εντάσσεται στην κατηγορία της κατανάλωσης που κάνει και θα έχει μία πλέον τιμή χρέωσης και όχι δύο ή και τρεις, όπως ίσχυε πριν, ανάλογα με την κλιμάκωση της κατανάλωσης του.
Αυτό συνιστά την ουσιωδέστερη αλλαγή των νέων τιμολογίων, συνεπώς, οι αυξήσεις που υπολογίζει η ΔΕΗ δεν είναι τόσο περιορισμένες όσο αρχικά φαίνονται. Κι αυτό γιατί οι συγκρίσεις γίνονται ανά κατηγορία χρέωσης, ενώ δεν λαμβάνεται υπόψη η επιπλέον επιβάρυνση του καταναλωτή, που χάνει το προνόμιο της κλιμακωτής χρέωσης.
Ένα άλλο καινοφανή νεωτερισμό που εισάγουν τα νέα τιμολόγια είναι ότι επιβραβεύει τους μεγάλους οικιακούς καταναλωτές, στους οποίους θα ισχύσει γενναία μείωση χρεώσεων, ενώ, αντίθετα, η μεγάλη μάζα των οικιακών καταναλωτών, δηλαδή, οι καταναλώσεις ως τις 3000 KWh, «τιμωρούνται» με αυξήσεις.
Είναι σαφές ότι αν τελικά ισχύσουν οι τιμολογήσεις που δόθηκαν καταρχήν στη δημοσιότητα, αυτοί που ήδη πανηγυρίζουν είναι οι ιδιώτες προμηθευτές, στις αγκάλες των οποίων θα αρχίσουν να πηγαίνουν οικιακοί καταναλωτές, το προπύργιο, δηλαδή, της ΔΕΗ. Κι αυτό γιατί τα πακέτα που έχουν οι ιδιώτες είναι κατά πολύ φθηνότερα από αυτά της δημόσιας Επιχείρησης. Γιατί να μείνει κάποιος καταναλωτής στη ΔΕΗ, όταν μπορεί να βρει οικιακό τιμολόγιο φθηνότερο ως και 30%; Εκτός κι αν κάποιοι στο υπουργείο ή στη ΔΕΗ ανακαλύψουν τι αυτοχειριασμό ετοιμάζονται να πράξουν και αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον τρόπο τιμολόγησης.
Η ΔΕΗ φαίνεται ότι ρίχνει το βάρος της στα εμπορικά τιμολόγια, από τα οποία υπέστη και τη μεγαλύτερη διαρροή ως τώρα. Γι αυτό και μειώνει σημαντικά τις χρεώσεις σε αυτά, ενώ, στα βιομηχανικά τα αυξάνει. Μόνον που σε μια εποχή τόσο δύσκολης οικονομικής συγκυρίας πληθαίνουν ακριβώς οι εκπρόσωποι αυτής της κατηγορίας που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς ρεύματος.
Σε κάθε περίπτωση και εφόσον ισχύσουν ως έχουν τα νέα τιμολόγια η ΔΕΗ κινδυνεύει πολύ σοβαρά να χάσει πελάτες από τη μεγάλη δεξαμενή της, τα οικιακά τιμολόγια, αυτά που συνιστούσαν άβατο ως τώρα για τους ιδιώτες προμηθευτές. Είναι βέβαιο ότι τα νέα τιμολόγια έγιναν προς όφελος της δημόσιας επιχείρησης, ή μήπως τελικά έτσι όπως είναι διαρθρωμένα εμμέσως πλην σαφώς ευνοούν το άνοιγμα της αγοράς;

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου