Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Στη Νορβηγία το Πρώτο Δεξαμενόπλοιο με Καύσιμο LNG


Ο Det Norske Veritas, νηογνώμονας της Νορβηγίας, παρουσίασε το πρώτο δεξαμενόπλοιο VLCC το οποίο χρησιμοποιεί για καύσιμο το φυσικό αέριο. Με τον τρόπο αυτό, το νέο πλοίο εκπέμπει 34% λιγότερο CO2 και χρειάζεται 25% λιγότερη ενέργεια για την κίνησή του.
Μάλιστα, η διοίκηση της DNV υποστηρίζει ότι η τάση αυτή θα επικρατήσει και εκτιμά ότι ως το 2020 η πλειοψηφία των πλοιοκτητών θα στραφεί προς τα πλοία με καύσιμο το LNG. Τονίζεται επίσης ότι το κόστος κατασκευής του συγκεκριμένου σκάφους είναι 10%-15% υψηλότερο από ένα συμβατικό VLCC, αλλά το πρόσθετο κόστος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ένα «μειωμένο κόστος κύκλου ζωής» ίσο με το 25% ενός νεότευκτου παραδοσιακού VLCC»
Το νεότευκτο πλοίο αναμένεται να είναι έτοιμο στα τέλη του 2014 και θα αποτελέσει παράδειγμα για τη συνέχεια, καθώς και στη ναυτιλία θα εφαρμοστούν αυστηρότεροι κανόνες σχετικά με τις εκπομπές ρύπων. Τα πλοία καλούνται να χρησιμοποιούν μέχρι το 2020 καύσιμα πολύ χαμηλής περιεκτικότητας σε θείο (0,5% από 4,5% που είναι σήμερα), ενώ σε ορισμένες περιβαλλοντικά πιο ευαίσθητες περιοχές, το ανώτατο όριο μειώνεται στο 0,1% έως το 2015, από 1% σήμερα.

Πηγή  energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου