Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

ΜΥΗΣ της Τέρνα, Έργα ΣΗΘΥΑ και Αλουμίνον vs ΔΕΠΑ στη ΡΑΕ



Στις εγκρίσεις σημαντικών έργων στον τομέα των ΑΠΕ επικεντρώνεται η προγραμματισμένη για την Πέμπτη Ολομέλεια της ΡΑΕ, με το ενδιαφέρον να εστιάζεται στα υδροηλεκτρικά της Τέρνας Ενεργειακής καθώς και σε 7 έργα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας. Επιπλέον, εξετάζει η αίτηση της Αλουμίνιον της Ελλάδος κατά της ΔΕΠΑ για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στην αγορά φυσικού αερίου, η οποία στα βασικά της σημεία δεν αναμένεται να γίνει δεκτή από την Αρχή.
Με πλούσια ατζέντα συνεδριάζει την Πέμπτη η Ολομέλεια της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας για πρώτη φορά υπό τη νέα της σύνθεση με τους αντιπροέδρους Δ. Ραχιώτη και Μ. Ασλάνογλου. Στο επίκεντρο βρίσκονται, όπως συμβαίνει όλο και συχνότερα τα τελευταία χρόνια, οι αδειοδοτήσεις έργων ΑΠΕ καθώς και η αίτηση της Αλουμίνον της Ελλάδος κατά της ΔΕΠΑ για παρεμπόδιση του ανταγωνισμού στην εγχώρια αγορά εμπορίας φυσικού αερίου.
Πιο συγκεκριμένα, η Ολομέλεια αναμένεται να εγκρίνει την χορήγηση άδειας παραγωγής σε τρεις μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμού (ΜΥΗΣ) της Τέρνα Ενεργειακής. Πρόκειται για έργα δύο εκ των οποίων με ισχύ 11,7 μεγαβάτ το καθένα έχουν σχεδιαστεί για την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ενώ το τρίτο, ισχύος 15 μεγαβάτ, αφορά την περιοχή των Ιωαννίνων.
Ειρήσθω εν παρόδω ότι ο όμιλος της Τέρνα έχει αποδώσει ιδιαίτερο βάρος στα υδροηλεκτρικά έργα, κάτι που αποδεικνύεται και από σειρά αιτήσεων για επενδύσεις αρκετών εκατοντάδων εκατ. ευρώ για μεγάλους σταθμούς συνολικής ισχύος χιλιάδων μεγαβάτ στον Αχελώο.
Επιπλέον, η Ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να δώσει την έγκρισή της για άδεια παραγωγής για 7 έργα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού/θερμότητας, πέντε εκ των οποίων παρέμεναν επί μακρόν μπλοκαρισμένα σε γραφειοκρατικά γρανάζια και προχώρησαν, τελικώς με παρέμβαση του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννη Μανιάτη.
Πρόκειται, συγκεκριμένα, για τους ακόλουθους σταθμούς συμπαραγωγής που έχουν δρομολογήσει οι εταιρείες:

-COCA COLA ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ Α.Ε, ισχύος 9,123 MWel – 9,063 MWth και επένδυσης 11,75 εκατ. Ευρώ,
-ΧΑΡΤΟΠΟΙΪΑ ΦΘΙΩΤΙΔΟΣ ΑΕΒΕ, ισχύος 7,5 MWel – 12,5 MWth και επένδυσης 9,7 εκατ. Ευρώ,
-ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε – ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ, ισχύος 1,021 MWel – 1,154 MWth, κόστους 1,339 εκατ. Ευρώ
-ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Ε.Α.Ε – ΔΙΑΒΑΛΚΑΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, ισχύος 1,021 MWel – 1,157 MWth, επένδυσης 1,45 εκατ. Ευρώ και
-ΠΕΡΣΕΥΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ Α.Ε – ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΜΕΤΡΟΠΟΛΙΤΑΝ, ισχύος 0,237 MWel – 0,351 MWth και κόστους 337.000 Ευρώ.

Επιπλέον, δύο ακόμη έργα συμπαραγωγής που αδειοδοτούνται πρόκειται να παραγματοποιηθούν από το Golden Hall καθώς και από μία φαρμακοβιομηχανία της Αττικής.
Σε σχέση, τέλος, με την αίτηση που έχει καταθέσει η Αλουμίνιον της Ελλάδος κατά της ΔΕΠΑ ως προς την τήρηση των όρων του ανταγωνισμού στον τομέα εμπορίας φυσικού αερίου, η σχετική πληροφόρηση θέλει την ΡΑΕ να μην την κάνει αποδεκτή στο μεγαλύτερο μέρος, αλλά να προτείνει ωστόσο στην υπό κρατικό έλεγχο επιχείρηση βελτιώσεις για την καλύτερη λειτουργία της αγοράς.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου