Σάββατο 8 Ιανουαρίου 2011

Μπαράζ Aδειών για ΑΠΕ στην ΄Εξοδο του 2010


Άδειες παραγωγής για αιολικούς σταθμούς, φωτοβολταϊκά πάρκα και υδροηλεκτρικά έργα συνολικής ισχύος άνω των 80 μεγαβάτ χορήγησε η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας στην τελευταία συνεδρίαση της χρονιάς που έφυγε, καθώς το επενδυτικό ενδιαφέορν για τον τομέα των ΑΠΕ παραμένει έντονο, παρά τις επισημάνσεις που εκφράζονται για το ενδεχόμενο κορεσμού των δικτύων μεταφοράς ηλεκτρισμού σε αρκετές περιοχές της χώρας.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η ΡΑΕ, λίγες μέρες πριν εκπνεύσει το 2010, χορήγησε άδειες παραγωγής για 7 φωτοβολταικούς σταθμούς, συνολικής ισχύος 21,069 MW, για 3 αιολικούς συνολικής ισχύος 48,8 MW και για 4 μικρά υδροηλεκτρικά συνολικής ισχύος 11,812 MW.
Οι άδειες για τα νέα φωτοβολταϊκά, που αποτελούν και τον τομέα εκείνον των ΑΠΕ που αναπτύσσεται με ικανοποιητικούς ρυθμούς, αφορούν τα 3,96 MW της εταιρείας “Ηλιοσαρ”, στην Πήδασο Πύλου, τα δύο πάρκα ισχύος 2,033 MW και 1,55 MW του “Πελοπονησιακού Ηλιου” στη Θήβα, τα 6,974 MW στον Κοσσό Ξάνθης από την Prime Energy και τα τρία πάρκα της Quest, δύο στον Αλμυρό Βόλου συνολικής ισχύος 5,544 και ένα στη Φλώρινα 1,008 MW.
Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν δοθεί άδειες παραγωγής για έργα όπως η φωτοβολταική εγκατάσταση 5,5 MW της Solarlab στην Αιτωλοακαρνανία, στην περιοχή Στράτου/Νεάπολης.
Σημειώνουμε ότι το Νοέμβριο, από τα ισχύος 17 μεγαβάτ νέα έργα ΑΠΕ που τέθηκαν σε λειτουργία, τα 12 μεγαβάτ αφορούσαν φωτοβολταϊκά.
Ως προς, δε, τους αιολικούς σταθμούς, στην τελευταία ολομέλεια της ΡΑΕ δόθηκαν άδειες για 16,8 MW στον Αετό Καρδίτσας απο την GWE Renex Αιολική καθώς και για δύο πάρκα των 16 MW το καθένα στη Φλώρινα από την Δύο Φι Ενεργειακή.
Στα μικρά (ως 5 MW) υδροηλεκτρικά, τέλος, άδειες παραγωγής δόθηκαν σε έργο 1,95 MW στη Φωκίδα από την DMG Ενεργειακές Λύσεις, σε 1,815 MW στην Αριδαία Πέλλας από την “Ενεργειακή Τουριστική Λουτρακίου”, σε 4,787 MW στο Μετόχι Ευρυτανίας από τη “Ν. Κηδαλίων” και σε 3,25 MW στον Ασπροπόταμο Ευρυτανίας από τη CNI Σύμβουλοι Επιχειρήσεων.
Η συνολική ισχύς των εν λειτουργία ΑΠΕ έφτασε στα 1.525 μεγαβάτ στη διάρκεια του Νοεμβρίου, με βάση τα στοιχεία του ΔΕΣΜΗΕ για το διασυνδεδεμένο σύστημα.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου