Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Αρθούρος Ζερβός: Κρυφές... Μειώσεις στα Νέα Τιμολόγια


Αυξήσεις μεγαλύτερες του 11,6%, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί σε σχέση με τις χαμηλές καταναλώσεις έως 800 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο, δεν υπάρχουν! Αυτό τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Αρθούρος Ζερβός, στο περιθώριο μιας μαραθώνιας συνέντευξης που δόθηκε για την παρουσίαση των νέων τιμολογίων της ΔΕΗ.

Αντίθετα, ο κ. Ζερβός μίλησε και για... κρυφές μειώσεις στους λογαριασμούς, καθώς, παράλληλα με τις αυξήσεις τιμολογίων, που πιάνουν από 1/1/2011 περίπου 4.000.000 πελάτες της ΔΕΗ, υπάρχουν παράλληλα μειώσεις στο κοινόχρηστο ρεύμα που χρησιμοποιούν οι πολυκατοικίες. Οι μειώσεις στο συγκεκριμένο τιμολόγιο φτάνουν το 6%, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως, από τη συνολική αναδιάρθρωση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η Επιχείρηση θα έχει μειωμένα έσοδα κατά 50 εκατ. ευρώ σε σχεση με πέρυσι.

Αν αυτό μοιάζει παράλογο, εξηγείται σε μεγάλο βαθμό από το ό,τι οι μεγάλοι καταναλωτές της ΔΕΗ έχουν μειώσεις στα τιμολόγιά τους, με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα την κατηγορία πάνω από 3.000 κιλοβατωρες ανά τετράμηνο, όπου η μέση μείωση είναι της τάξης του 9%.

Ο πρόεδρος της ΔΕΗ απηύθυνε έκκληση σε όσους πληρούν το εισοδηματικό κριτήριο (αφορολόγητο) και καταναλώνουν έως 800 κιλοβατωρες, να καταθέσουν τη σχετική αίτηση, κάτι που γίνεται και μέσω τηλεφώνου, προκειμένου να υπαχθούν στο κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, αφού θα έχουν όφελος έως 70 ευρώ το χρόνο.

Ο κ. Ζερβός απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενοι να υπάρξουν νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ μέσα στο 2011, αλλά παραδέχθηκε ότι, προς το τέλος της χρονιάς θα ξεκινήσει νέα συζήτηση για πιθανές αναπροσαρμογές, με βάση τα νέα κοστολογικά δεδομένα της ΔΕΗ. Με δεδομένο ότι οι τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου αυξάνουν συνεχώς, νέες αυξήσεις από το 2012 πρέπει να θεωρούνται ιδιαίτερα πιθανές, ενώ το 2013 είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, καθώς θα πρέπει να ενσωματωθεί στα τιμολόγια το κόστος των εκπεμπόμενων ρύπων διοξειδίου του άνθρακα.

 

Πηγή (protothema.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου