Τρίτη 11 Ιανουαρίου 2011

To Fox News Αμφισβητεί Επιστημονικές Μελέτες


Σύμμαχος στον πόλεμο των ακραίων Συντηρητικών εναντίον της κλιματικής αλλαγής είναι ένα τμήμα του συντηρητικών ΜΜΕ στις Ηνωμένες Πολιτείες, τα οποία αμφισβητούν ευθέως τις απόψεις των επιστημόνων. Η πρόσφατη αποκάλυψη ότι το τηλεοπτικό δίκτυο FoxNews έχει εδώ κι ένα χρόνο δώσει εντολές στους δημοσιογράφους να αμφισβητούν τις επιστημονικές θεωρίες που αφορούν την κλιματική αλλαγή έχει προκαλέσει σάλο στις ΗΠΑ και αποδεικνύει τον φανατισμό με τον οποίο ορισμένοι μάχονται κάθε προσπάθεια περιορισμού των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα με τις αποκαλύψεις της ανεξάρτητης οργάνωσης ελέγχου των ΜΜΕ, Μedia Matters, πριν από ένα χρόνο, και συγκεκριμένα στις 8 Δεκεμβρίου του 2009, μία ημέρα μόλις μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής για το Κλίμα, στην Κοπεγχάγη, ο επικεφαλής του γραφείου του δικτύου FoxNews στην Ουάσιγκτον, Μπιλ Σάμον, ενημέρωσε με σχετικό email τους αρχισυντάκτες του καναλιού ότι «δεδομένων των αντικρουόμενων στοιχείων σχετικά με τις κλιματικές αλλαγές, θα πρέπει να αποφεύγουμε να τονίζουμε ότι ο πλανήτης έχει υπερθερμανθεί χωρίς να υπογραμμίζουμε ότι οι θεωρίες αυτές τελούν υπό αμφισβήτηση». «Δεν αποτελεί αρμοδιότητα ημών των δημοσιογράφων να υιοθετούμε αυτές τις θεωρίες, ιδιαίτερα καθώς εντείνεται η αντιπαράθεση του κατά πόσον ευσταθούν ή όχι», υπογράμμιζε το μήνυμα.

Οπως τονίζει δημοσίευμα των New York Times, το ηλεκτρονικό μήνυμα, το οποίο παραδόθηκε στην οργάνωση Μedia Matters από υπάλληλο του FoxNews, εστάλη λίγα λεπτά μετά τη ζωντανή μετάδοση του απεσταλμένου του καναλιού στην Κοπεγχάγη, Ουέντελ Γκόλερ, ο οποίος αναφέρθηκε εκτενώς σε έκθεση του ΟΗΕ που αποδείκνυε ότι η περίοδος 2000 - 2009 υπήρξε η πιο θερμή περίοδος στην ιστορία του πλανήτη.
Σχολιάζοντας το γεγονός, ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Αλ Γκορ υπογράμμισε ότι αν και δεν προκαλεί έκπληξη, εντούτοις είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι το FoxNews επιτρέπει να επηρεάζεται η αντικειμενικότητά του από την πολιτική του ιδεολογία. «Το συγκεκριμένο δίκτυο έχει επανειλημμένως μεταδώσει θεωρίες που αμφισβητούν τις επιστημονικές έρευνες για τις κλιματικές αλλαγές και το συγκεκριμένο ηλεκτρονικό μήνυμα αποδεικνύει ότι η θέση αυτή αποτελεί επίσημη γραμμή των επικεφαλής του FoxNews», υποστήριξε ο κ. Γκoρ.
Οι αποκαλύψεις αυτές, πάντως, αναμένεται να εντείνουν τον ιδεολογικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει στις ΗΠΑ γύρω από το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής, ο οποίος ξεκίνησε ουσιαστικά τον Οκτώβριο του 2009, όταν κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο χιλιάδες emails από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές της Επιτροπής Ερευνών για τις Κλιματικές Αλλαγές του Πανεπιστημίου East Anglia, τα οποία έδωσαν τροφή σε όσους αντιμάχονται τις απόψεις των επιστημόνων για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

(από την εφημερίδα "Καθημερινή")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου