Δευτέρα 10 Ιανουαρίου 2011

Η Τελική Έκθεση του Λευκού Οίκου για την Πετρελαιοκηλίδα της BP




Οι αποφάσεις της BP και των συνεργατών της για μείωση του κόστους είχαν ως συνέπεια την χαλάρωση των μέτρων ασφαλείας, κάτι που συνέβαλε στην δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας που προκάλεσε τεράστια καταστροφή στον Κόλπο του Μεξικού. Αυτό προκύπτει από την τελική έκθεση της επιτροπής του Λευκού Οίκου για την πετρελαιοκηλίδα.

Η επιτροπή ανέφερε πως η BP και οι συνεργάτες της στην μοιραία πετρελαιοπηγή Μακόντο δεν είχαν ένα σύστημα που να διασφαλίζει ότι οι ενέργειες τους ήταν ασφαλείς. «Είτε με πρόθεση είτε χωρίς», πολλές από τις αποφάσεις που έλαβαν η BP, η Halliburton και η Transocean, οι οποίες αύξησαν τον κίνδυνο ανατινάξεως της Μακόντο, εξοικονόμησαν σαφώς για τις εταιρείες αυτές σημαντικό χρόνο και χρήμα, ανέφερε η έκθεσις. Συσταθείσα από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, η επιτροπή είναι η πρώτη εγκεκριμένη κυβερνητική ομάδα που ολοκληρώνει την έρευνα της για τις αιτίες της καταστροφής στην εξέδρα αντλήσεως πετρελαίου.

Αν και η επιτροπή δεν είναι εξουσιοδοτημένη να καθορίζει πολιτική ή να επιβάλλει κυρώσεις, τα συμπεράσματα της μπορεί να έχουν αντίκτυπο σε μελλοντικές ποινικές και πολιτικές υποθέσεις σε σχέση με την πετρελαιοκηλίδα. Η πλήρης έκθεσις θα δημοσιοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα.

Τα συμπεράσματα της έρχονται σε αντίθεση με εκείνα της αρχικής εκθέσεως της επιτροπής τον Νοέμβριο, στην οποία δεν είχε βρει κανένα στοιχείο που να αποδεικνύει πως οι εργαζόμενοι στην Μακόντο έκαναν ότι μπορούσαν για να εξοικονομήσουν χρήματα. Η επιτροπή επιρρίπτει τελικά στην διοίκηση την ευθύνη για την έκρηξη της 20ης Απριλίου που προκάλεσε ρήγμα στην πετρελαιοπηγή Μακόντο και απελευθέρωσε εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου στον Κόλπο. Η επιτροπή συμπεραίνει επίσης πως η πετρελαιοκηλίδα δεν ήταν ένα μεμονωμένο περιστατικό που προκλήθηκε από «άτιμη βιομηχανία ή κυβερνητικούς αξιωματούχους». Η έκθεσις περιγράφει τα λάθη της BP, της Halliburton που επέβλεψε το τσιμέντωμα της πετρελαιοπηγής και της Transocean, ιδιοκτήτριας και διαχειρίστριας της εξέδρας αντλήσεως Deepwater Horizon.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου