Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Πρώτη Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης


Την πρώτη του συνεδρίαση πραγματοποίησε τη Δευτέρα το Εθνικό Συμβούλιο Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΣΧΣΑΑ). Στη συνεδρίαση του ΕΣΧΣΑΑ που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, μίλησαν η Υπουργός ΠΕΚΑ Τίνα Μπιρμπίλη, ο Αναπληρωτής Υπουργός ΠΕΚΑ Νίκος Σηφουνάκης, η Γενική Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Μαρία Καλτσά, ο Πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ Λουδοβίκος Βεσενχόβεν, η Διευθύντρια Χωροταξίας του ΥΠΕΚΑ Πολυξένη Ζέϊκου κ.ά.
Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, «το ΕΣΧΣΑΑ αποτελεί κορυφαίο θεσμό διαβούλευσης στον τομέα της πολιτικής για τον χωροταξικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη του χώρου που γνωμοδοτεί σε θέματα εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού μετά από πρωτοβουλία του ΥΠΕΚΑ».
Στο ΕΣΧΣΑΑ μετέχουν διακεκριμένοι εκπρόσωποι φορέων της αυτοδιοίκησης, της παραγωγής και εργασίας των σχετικών επιστημονικών επαγγελμάτων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων και της ανώτατης εκπαίδευσης.
Στην παρέμβαση της η Υπουργός ΠΕΚΑ μίλησε για τη σύζευξη των χωροταξικών πλαισίων μεταξύ τους, καθώς και όλων των επιπέδων του σχετικού προγράμματος, το οποίο εκπονείται από το Υπουργείο. «Η ανάπτυξη που επιτυγχάνεται με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος οδηγεί σε έξοδο από την κρίση και ενίσχυση της οικονομία μέσα από την ανάδειξη του συγκριτικού πλεονεκτήματος της Ελλάδας», τόνισε η κα Μπιρμπίλη.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ισορροπία των βασικών πυλώνων κοινωνίας, οικονομίας, και περιβάλλοντος, ούτως ώστε το ένα να μην αναπτύσσεται σε βάρος του άλλου, καθώς και στην ανάγκη κοινωνικής δικαιοσύνης και χωρικής συνοχής.
«Το Υπουργείο θα ενθαρρύνει την ελευθερία γνώμης του ΕΣΧΣΑΑ, που θα διαμορφώνεται μέσα από εσωτερικό διάλογο, ζύμωση θέσεων και ενεργητικό ρόλο. Θα αξιοποιηθούν προτάσεις και κριτικές απόψεις που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία, ρεαλισμό, υπευθυνότητα, κατανόηση των δυσκολιών της σημερινής συγκυρίας και αίσθηση της εφαρμοσιμότητάς τους», επεσήμανε.
Η Υπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην άμεση παρουσίαση προς το Συμβούλιο των δύο Ρυθμιστικών Σχεδίων, Αθήνας και Θεσσαλονίκης, ώστε να διατυπώσουν τις παρατηρήσεις τους, καθώς και στην ανάγκη σύνδεσης του σχεδιασμού του χώρου με τον αναπτυξιακό προγραμματισμό και τα τομεακά οικονομικά και άλλα εθνικά προγράμματα σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.
Μίλησε για αυστηροποίηση των όρων περιβαλλοντικής αδειοδότησης, με παρακολούθηση της εφαρμογής των όρων κατά την υλοποίηση των έργων αλλά και κατά τη μετέπειτα λειτουργία τους, με παράλληλη διευκόλυνση των γραφειοκρατικών διαδικασιών αδειοδότησης.
Τέλος, αναφέρθηκε στη ρύθμιση του τοπίου που αντιμετωπίζεται για πρώτη φορά σε χωροταξική κλίμακα, μέσα από την αναθεώρηση του χωροταξικού σχεδιασμού, ώστε να αναδειχθεί συνολικά ο δομημένος και αδόμητος χώρος, εφαρμόζοντας τον πρόσφατο νόμο κύρωσης της ευρωπαϊκής σύμβασης για το τοπίο. Έμφαση θα δοθεί στο υγρό στοιχείο, στην προστασία και ανάδειξή του (λίμνες, ποτάμια, θάλασσες), καθώς και στους ορεινούς όγκους και στο πράσινο στις πόλεις.
Ο Πρόεδρος του ΕΣΧΣΑΑ, Λουδοβίκος Βασενχόβεν, τόνισε από την πλευρά του ότι το ΕΣΧΣΑΑ πρέπει να λειτουργεί ως πραγματικό όργανο διαβούλευσης και πρόσθεσε πως για να συμβεί αυτό πρέπει να έχει την ευκαιρία και τη δυνατότητα να αναπτύξει ένα εσωτερικό προβληματισμό χωρίς περιορισμούς και σκοπιμότητες.
«Αν και είναι προφανές ότι δεν είναι ποτέ δυνατό να έχουν όλα τα μέλη του κοινές απόψεις επί όλων των συγκεκριμένων θεμάτων, εντούτοις η σύγκλιση απόψεων είναι πάντα ένας στόχος που όλοι θέλουν να επιδιώξουν ή έστω να πλησιάσουν», ανέφερε.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου