Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Power Exchange Αντί ΙΤΟ Προκρίνει η Κομισιόν για την Ελλάδα


Μπορεί η Κομισιόν να μην προβάλει αντιρρήσεις για την ελληνική επιλογή του μοντέλου ITO, στο πλαίσιο του τρίτου ενεργειακού πακέτου, ωστόσο, η ανεξαρτησία του διαχειριστή του συστήματος μεταφοράς ηλεκτρισμού θεωρεί ότι μπορεί να εξασφαλισθεί μόνον μέσα από την αλλαγή του σημερινού μοντέλου της αγοράς. Αντί του υφιστάμενου mandatory pool, δηλαδή, της υποχρεωτικής κοινοπραξίας, μέσω της οποίας οργανώνεται από το ΔΕΣΜΗΕ ο Ημερήσιος Ενεργειακός Προγραμματισμός (ΗΕΠ), η χώρα μας, σύμφωνα με την Κομισιόν, θα πρέπει να περάσει σε ένα Power Exchanges, ήτοι, ένα Χρηματιστήριο Ενέργειας, στο πρότυπο ανάλογων που λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη.
Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του energia από τις Βρυξέλλες, το μοντέλο που προκρίνει η Κομισιόν για την οργάνωση του Διαχειριστή της αγοράς είναι αυτό της ιταλικής Terna, με παράλληλο market coupling με την ιταλική αγορά, η οποία θεωρείται συμβατή με την ελληνική αγορά.
Η υπό σύσταση θυγατρική εταιρία της ΔΕΗ, στην οποία σχεδιάζεται να εισφερθούν τα πάγια του Συστήματος, εκτιμάται από την Κομισιόν ότι δεν διασφαλίζει την ανεξαρτησία της διαχείρισης του συστήματος και για το λόγο αυτό ήδη έχει ενημερωθεί το αρμόδιο υπουργείο για την αναγκαιότητα σύστασης μιας ανεξάρτητης εταιρίας, η οποία δεν θα έχει σχέση με τη ΔΕΗ, μπορεί κατά ένα ποσοστό να είναι δημόσια, αλλά με δυνατότητα συμμετοχής, ως μέτοχοι, και ιδιωτών παραγωγών, η οποία θα αναλάβει τη διαχείριση του συστήματος. Η εταιρία αυτή προτείνεται να αντικαταστήσει επί της ουσίας το σημερινό ΔΕΣΜΗΕ και να αναλάβει εν είδει Χρηματιστηρίου ενέργειας τη λειτουργία της αγοράς, επιτρέποντας την αγορά ενέργειας μέσω διμερών συμβάσεων. Δηλαδή, θα μπορεί να αγοράζει ηλεκτρισμό οποιοσδήποτε από οποιονδήποτε.
Η Κομισιόν εξαρχής επιθυμούσε τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό ( ISO) για την ελληνική αγορά, αλλά στη συνέχεια έδωσε «το πράσινο φως» για την επιλογή του λειτουργικού διαχωρισμού ( ITO). Ήδη, στο ΥΠΕΚΑ εξετάζονται διάφορες εναλλακτικές, πέρα από τη θυγατρική της ΔΕΗ, για να διασφαλισθεί η πραγματική και ουσιαστική ανεξαρτησία του Διαχειριστή, πράγμα που επιβεβαιώνει τις πιέσεις της Κομισιόν για την αλλαγή του σημερινού μοντέλου της αγοράς.
Η ιταλική Terna θεωρείται ένα πρόσφορο μοντέλο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Η εταιρία είναι εισηγμένη από το 2004 στο ιταλικό Χρηματιστήριο, με κυριότερο μέτοχο (29,94%) την Cassa Deporiti e Prestiti (το 70% της οποίας ανήκει στο ιταλικό δημόσιο και το υπόλοιπο σε τραπεζικά ιδρύματα). Ανάμεσα στους μετόχους, επίσης, συγκαταλέγονται, οι, Enel (5,1%), Pictet Funds Europe SA (4,9%), BlackRock Inc. (2,2%) Assicurazioni Generali (2,1%) και Romano Minozzi (4,2%). Θεωρείται ο πρώτος ανεξάρτητος διαχειριστής στην Ευρώπη και ο 7ος κατά σειρά στον κόσμο, με πάνω από 62.000 χλμ ηλεκτρικού δικτύου υψηλής τάσης. Είναι υπεύθυνη για το σχεδιασμό του ηλεκτρικού δικτύου της Ιταλίας, την ανάπτυξη και τη διατήρηση του, με know how, τεχνολογία και καινοτομία, που βασίζονται σε διεθνείς πρακτικές. Για την 5ετία 2010-2014 έχει προγραμματίσει επενδύσεις περί τα 4,3 δισ. ευρώ. Τα Βαλκάνια χαρακτηρίζονται από την Terna ως περιοχή στρατηγικής ανάπτυξης και εντάσσονται στις άμεσες προτεραιότητες της. Στα σχέδια της συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η κατασκευή νέων υποβρύχιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων σε όλη τη Βαλκανική, την ανάπτυξη νέων υποδομών μεταφοράς και τη συμμετοχή σε τοπικούς ΔΕΣΜΗΕ των Βαλκανίων.
Συνεπώς, η Κομισιόν με την υπόδειξη του market coupling με την Ιταλία ουσιαστικά μας ενθαρρύνει να αναπτύξουμε τη συνεργασία με την ιταλική Terna.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου