Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Φθηνότερα Φωτοβολταϊκά Υπόσχονται οι Νέες Εταιρείες του Κλάδου


Το μέλλον των φωτοβολταϊκών, σύμφωνα με την εταιρεία MiaSole της Καλιφόρνια, ξετυλίγεται με ρυθμό ένα εκατοστό ανά δευτερόλεπτο στις εγκαταστάσεις της στην Silicon Valley. Τα δικά της φωτοβολταϊκά δεν αποτελούνται από πυρίτιο, αλλά από χάλυβα, ο οποίος σχηματίζει ένα στρώμα με ελάχιστο πάχος και ψεκάζεται με χαλκό, ίνδιο, γάλλιο και σελήνιο (τα στοιχεία CIGS δηλαδή). Το τελικό προϊόν υπόσχεται καλύτερη απόδοση και μικρότερο κόστος σε σχέση με τα παραδοσιακά φ/β.
Σήμερα, η απόδοση των φ/β της MiaSole κυμαίνεται σε 10,5% και ο στόχος για το 2011 είναι το 13%. Απώτερος σκοπός είναι το 15,7%, ποσοστό που κυμαίνεται πάνω από τα περισσότερα συστήματα στο εμπόριο. Το αξιοπρόσεκτο όμως είναι ότι η εταιρεία παράγει με κόστος 1 δολάριο ανά βατ, ενώ οι βιομηχανίες στα φ/β με πυρίτιο, παράγουν με κόστος αρκετά ανώτερο.
Η είδηση αυτή είναι καλή και για τις κυβερνήσεις, οι οποίες προσπαθούν εδώ και χρόνια να μειώσουν το κόστος παραγωγής των φ/β, μετά τον πακτωλό χρημάτων που έχουν ρίξει στον συγκεκριμένο κλάδο μέσω των επιχορηγήσεων και των επιδοτούμενων τιμών. Στην περίοδο Ιαν.2009 – Δεκ.2010, η τιμή χονδρικής των φ/β στην Ευρώπη έχει μειωθεί κατά 43%, σύμφωνα με το pvxchange. Το κακό όμως είναι ότι σταδιακά καταργούνται οι επιδοτήσεις σε χώρες όπως η Ισπανία και η Γερμανία, οι οποίες στο παρελθόν στήριξαν την ανάπτυξη της βιομηχανίας.
Ταυτόχρονα, τα φ/β σε ορισμένες περιοχές, όπως στις ηλιόλουστες πολιτείες των ΗΠΑ, χαρακτηρίζονται πλέον από το ίδιο κόστος με τους σταθμούς παραγωγής ενέργειας από αέριο ( peaker gas- fired station), οι οποίοι είναι και οι πιο ακριβοί από όλα τα ορυκτά καύσιμα στην ηλεκτροπαραγωγή. Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα για τον κλάδο και απαιτούνται ακόμη περισσότερα στο εξής.
Αν συνεχιστούν οι τεχνολογικές καινοτομίες και μειωθεί περαιτέρω το κόστος, τότε τα φωτοβολταϊκά πραγματικά έχουν μπροστά τους ένα λαμπρό μέλλον.

(από τον Economist)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου