Τετάρτη 12 Ιανουαρίου 2011

Α.Μιχαηλίδης: Λάθος το Μακροπρόθεσμο Συμβόλαιο στο LNG, τη Στιγμή που η Κύπρος Διαθέτει τα Δικά της Κοιτάσματα


Η κυβέρνηση της Κύπρου πρέπει να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για την μακροπρόθεσμη παροχή φυσικού αερίου και να προτιμήσει μια προσωρινή λύση, μέχρις ότου να αρχίσει η χώρα να παράγει αέριο από τα κοιτάσματα στην ΑΟΖ της. Αυτή την άποψη διατύπωσε ο πρώην υπουργός Εμπορίου, Αντώνης Μιχαηλίδης, μιλώντας σε κυπριακή εφημερίδα, ερχόμενος σε αντίθεση με όσους προωθούν τη συμφωνία με τη Shell για το LNG, η οποία θα έχει εικοσαετή διάρκεια.
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι σε περίπτωση που προχωρήσει η κυβέρνηση με την συμφωνία αυτή, τότε το κράτος θα «υποδουλωθεί» στα μακροπρόθεσμα συμβόλαια, παρά την παραγωγή από τα εγχώρια κοιτάσματα. Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επίσης στα βήματα που οδήγησαν στην σημερινή κατάσταση, αναλύοντας τον ρόλο των κρατικών επιχειρήσεων. Υποστήριξε ότι η επιλογή του LNG έγινε μονάχα για να διαιωνίσει το κρατικό μονοπώλιο και όχι με βάση οικονομικά και ορθολογικά κριτήρια.
Ο πρώην υπουργός θεωρεί ότι τα εγχώρια κοιτάσματα θα είναι σε θέση να παράγουν αέριο σε περίπου πέντε χρόνια. Παράλληλα, κατηγόρησε εκείνους που πιστεύουν ότι η Shell θα δεχτεί μείωση της διάρκειας του συμβολαίου της από τα είκοσι π.χ. στα δέκα χρόνια: «Αν η Shell δεχόταν μια τέτοια μείωση, τότε θα αυξήσει την τιμή της, άρα τελικά οι τιμές του ηλεκτρισμού θα καταλήξουν να αυξάνονται σημαντικά».
Τέλος, ο κ. Μιχαηλίδης υπενθύμισε το παράδειγμα του Ισραήλ, το οποίο επέλεξε μια βραχυπρόθεσμη λύση ώστε να καλύψει προσωρινά τις ανάγκες του σε αέριο, έως ότου να αποκτήσει τη δική του παραγωγική βάση. «Πρέπει να διακόψουμε αυτή την ανοησία στην οποία μερικοί μόνο άνθρωποι διαπραγματεύονται ένα σχέδιο δισεκατομμυρίων και να ξεκινήσουμε αμέσως μια ανοικτή, διαφανή διαδικασία, η οποία δεν θα διευκρινίζει επακριβώς τον τρόπο που το αέριο θα εισαχθεί», καταλήγει.

Πηγή  energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου