Πέμπτη 13 Ιανουαρίου 2011

Κύπρος: Δηλώσεις του Πρέσβη του Ισραήλ για την Παραγωγή Φυσικού Αερίου



Εντός των επόμενων τριών μηνών θα γνωρίζει το Ισραήλ πότε θα αρχίσει την παραγωγή φυσικού αερίου, δήλωσε χθες ο πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο Μισιέλ Χαράρι.
Όσον αφορά στην πρόσφατη συμφωνία της χώρας του με την Κύπρο για την ΑΟΖ, ο κ. Χαράρι τόνισε ότι αυτή είναι προς όφελος των διμερών σχέσεων.
Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο πρέσβης του Ισραήλ ανέφερε ότι το φυσικό αέριο είναι ένα πολύ επίκαιρο θέμα τόσο στην Κύπρο όσο και στο Ισραήλ αφού είναι «αρκετά υποσχόμενο» και για τις δύο χώρες.
Στο Ισραήλ αυτές τις μέρες, συνέχισε, υπάρχει μια ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση για τα οφέλη που θα προκύψουν στην κυβέρνηση και στις εταιρείες του δημοσίου τομέα, από τις δυνατότητες εξόρυξης.
Τόνισε ωστόσο ότι είναι σημαντικό να επικρατήσει μια ρεαλιστική και ισοζυγισμένη αντίληψη για το θέμα γιατί θα χρειαστεί αρκετός χρόνος και χρήματα σε επενδύσεις προτού υπάρξει η πραγματική δυναμικότητα.
Ερωτηθείς αν το Ισραήλ υπέγραψε συμφωνία παροχής φυσικού αερίου με την Αίγυπτο για τα επόμενα είκοσι χρόνια, ο κ. Χαράρι είπε ότι υπάρχει εδώ και χρόνια συμφωνία με την Αίγυπτο για πετρέλαιο και φυσικό αέριο και δεν είναι κάτι το καινούριο.
Σε ερώτηση αν ισραηλινές εταιρείες έχουν ενδιαφερθεί για εξόρυξη φυσικού αερίου στην Κύπρο, ο κ. Χαράρι είπε: «Φαντάζεστε το ενδιαφέρον από πολλές ισραηλινές εταιρείες που ασχολούνται με την ενέργεια». Πρέπει να έχουμε υπόψη, σημείωσε, ότι αυτά τα ενδιαφέροντα ή συμβόλαια παίρνουν χρόνο για να εξεταστούν όσον αφορά τις δυνατότητες που υπάρχουν και τις επενδύσεις που θα πρέπει να γίνουν.
«Θα παρακολουθούμε στενά το θέμα στις επόμενες μέρες κι ας ελπίσουμε για τη θετική πλευρά του», συμπλήρωσε.

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου