«Δεν θα ανεχθούμε ο διαχειριστής της αγοράς να βρίσκεται στην οδό Χαλκοκονδύλη ή στην οδό Αγησιλάου», προειδοποίησε χθες ο πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Ανεξάρτητων Εταιριών Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΑΗ) Αναστάσιος Καλλιτσάντσης μιλώντας χθες το βράδυ σε εκδήλωση για τους εκπροσώπους του Τύπου.
Δυσαρέσκεια, εξάλλου, εκφράζει ο ΕΣΑΗ και για τα swaps, που ανακοίνωσε χθες το απόγευμα το ΥΠΕΚΑ.
«Είναι μια παραλλαγή του Virtual Power Plan και δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που υπαγορεύει το Μνημόνιο», τόνισε ο κ. Καλλιτσάντσης. «Δεν βοηθούν στον ανταγωνισμό, ενώ αποκλείουν τους Έλληνες ιδιώτες παραγωγούς, αυτούς που έδειξαν τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία, πραγματοποιώντας ως τώρα επενδύσεις ύψους 1,5 δισ. ευρώ».
Να σημειωθεί ότι ο ΕΣΑΗ απέστειλε προχθές, Τρίτη, επιστολή στο ΥΠΕΚΑ για το θέμα του ΙΤΟ. Η θέση του Συνδέσμου είναι να εφαρμοσθεί το συγκεκριμένο μοντέλο, όπως ακριβώς περιγράφεται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο και όχι να εφευρεθεί μια ελληνική λύση.
Το μοντέλο της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που υποστηρίζει ο ΕΣΑΗ, όπως είπε ο καθηγητής του ΕΜΠ και γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Μανώλης Κακαράς, περιλαμβάνει τις διμερείς συμβάσεις για τον κύριο όγκο των συναλλαγών, παράγωγα προϊόντα για την εξισορρόπηση κινδύνων (μέσω ενός Power Exchange, το οποίο προκρίνει και η Κομισιόν), καθώς και ένα pool, το οποίο θα χρησιμοποιείται ως spot αγορά εξισορρόπησης.
Ταυτόχρονα, οι ανεξάρτητοι παραγωγοί ζητούν πρόσβαση στη φθηνή λιγνιτική παραγωγή, την αυξημένη λειτουργία μονάδων φυσικού αερίου, προκειμένου να μειωθεί η επίδραση της τιμής του CO2 στο κόστος ηλεκτροπαραγωγής, με κέρδος 4 δισ. ευρώ ως το 2020 και, τέλος, η ΟΤΣ να αντανακλά το κόστος της ηλεκτροπαραγωγής, για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας των επενδύσεων που έγιναν και να συνδέεται με τα τιμολόγια, χωρίς κρυφές χρεώσεις και σταυροειδείς επιδοτήσεις, για να προστατεύεται ο καταναλωτής. Σήμερα, όπως είπε ο κ. Κακαράς, οι διοικητικά ρυθμιζόμενες χρεώσεις αντανακλούν στο 60% του συνολικού κόστους των τιμολογίων, ενώ η ΟΤΣ μόλις το 40%.
«Γιατί δαιμονοποιούμε την ΟΤΣ με το φόβο ότι ενδεχομένως να αυξηθούν τα τιμολόγια και δεν μιλάμε για τις διοικητικά οριζόμενες χρεώσεις που πραγματικά επιβαρύνουν τα τιμολόγια», επισήμανε ο κ. Κακαράς. Ο ίδιος χαρακτήρισε black box τις χρεώσεις αυτές, οι οποίες επιβάλλονται, όπως είπε, χωρίς διαφάνεια.
Αν δεν υπάρξει πραγματική απελευθέρωση της αγοράς, κατά τον κ. Κακαρά, διαγράφεται ο κίνδυνος να υπάρξει επιβάρυνση των τιμολογίων, λόγω της μετακύλισης του κόστους του CO2 με πλέον του 1 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση, να απαξιωθούν οι επενδύσεις, να αυξηθούν οι ρυθμιζόμενες χρεώσεις, να υπάρξει οικονομικό αδιέξοδο για το ΔΕΣΜΗΕ και να μην ανανεωθεί το ηλεκτροπαραγωγικό δυναμικό της χώρας. Αντίθετα, η απελευθέρωση, συμπλήρωσε, μπορεί να επιφέρει όχι μόνον εξορθολογισμό των ρυθμιζόμενων χρεώσεων, αλλά μακροπρόθεσμα και μείωση των τιμολογίων.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου