Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Αναμένεται Σημαντική Μείωση του Κόστους των ΑΠΕ Μεταξύ 2020 και 2030



Σύμφωνα με έκθεση της Επιστημονικής Συμβουλευτικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Ακαδημιών, το παρόν κόστος για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα ηλιακά πάνελ είναι ανάλογο με το κόστος της παραγωγής ενέργειας από τα παράκτια αιολικά πάρκα. Αυτό σημαίνει ότι οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) είναι δύο έως τρεις φορές δαπανηρότερες από τις εγκαταστάσεις που χρησιμοποιούν ορυκτά καύσιμα. 

Όπως αναφέρεται στη μελέτη, η προοδευτική εισαγωγή των ηλιακών πάνελ παραγωγής ενέργειας, συνοδευόμενη από τα κατάλληλα επίπεδα έρευνας και ανάπτυξης, θα χαμηλώσει τις παραγωγικές δαπάνες κατά 50 έως 60 % κατά την διάρκεια των επόμενων 10 έως 15 ετών. Λαμβάνοντας υπόψη τις προόδους που γίνονται αυτήν την περίοδο στην τεχνολογία και την τάση της αυξανόμενης τιμής για τα απολιθωμένα καύσιμα, θεωρείται ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τα ηλιακά πάνελ θα γίνει ανταγωνιστική με αντίστοιχα ορυκτά καύσιμα κάπου μεταξύ 2020 και 2030 . 

Επιπλέον, η ικανότητα των ηλιακών πάνελ να αποθηκεύουν την ηλεκτρική ενέργεια και να την παραδίδουν κατόπιν παραγγελίας εξαλείφει την ανάγκη να υπάρξουν οι σταθμοί ορυκτών καυσίμων ή πυρηνικής ενέργειας σε εφεδρεία για να ικανοποιούνται οι απαιτήσεις σε ενέργεια.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου