Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Η Κρίση Πλήττει τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας



Τρεις κορυφαίες εταιρείες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας ήταν τα τελευταία θύματα της παγκόσμιας κατάρρευσης των τιμών, της μαζικής υπερπροσφοράς και των μειωμένων κρατικών επιδοτήσεων λόγω της επιβολής μέτρων λιτότητας σε όλη την Ευρώπη για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.
Οι SolarWorld, Q-Cells και Nordex ήτα μεταξύ των εταιρειών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που υπέστησαν σοβαρό πλήγμα από ένα μίγμα υψηλών αποθεμάτων, επιβραδύνουσας ζήτησης και δυσκολία εύρεσης τραπεζικής χρηματοδότησης αναφορικά με τα αιολικά πάρκα.
Συγκεκριμένα οι εταιρείες ηλιακής ενέργειας έχουν υποστεί το μεγαλύτερο πλήγμα, καθώς πέρυσι αύξησαν την παραγωγή τους προκειμένου να ανταποκριθούν στη ζήτηση σε Γερμανία και Ιταλία, όπου οι πελάτες βιάστηκαν να αγοράσουν ηλιακούς συλλέκτες πριν αποφασίσουν οι κυβερνήσεις τους να περικόψουν σημαντικές χρηματοδοτήσεις.
Και οι δύο οικονομίες μειώνουν τις λεγόμενες feed-in tariffs προκειμένου να καταστήσουν τον τομέα της ηλιακής ενέργειας πιο παραγωγικό, ενώ τιμές και χρηματοδοτήσεις πέφτουν με μεγαλύτερο ποσοστό από ότι το κόστος παραγωγής, αναγκάζοντας τις κορυφαίες γερμανικές εταιρίες στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να περιορίσουν τις προσδοκίες τους.
Η πίεση προς τις κυβερνήσεις αυξήθηκε επίσης μετά την κλιμάκωση των προβλημάτων χρέους της ευρωζώνης, καθώς τις ανάγκασε να βρουν τρόπους εξοικονόμησης δαπανών, περιλαμβάνοντας τόσο τη Γερμανία όσο και την Ιταλία, η οποία την περασμένη εβδομάδα πέρασε πακέτο λιτότητας όπως της ζητήθηκε από την ΕΕ.
Στην Ισπανία, η πιθανή κεντροδεξιά κυβέρνηση σχεδιάζει μεγάλη αναδιάρθρωση του ενεργειακού τομέα, μειώνοντας τις χρηματοδοτήσεις προς την αιολική και ηλιακή ενέργεια, καθώς η κρίση χρέους του ευρώ καθιστά πολύ δύσκολη την χρηματοδότηση.
«Η κρίση χρέους της Ευρώπης και οι αυξανόμενες απαιτήσεις για ιδία κεφάλαια που επιβλήθηκαν στις τράπεζες έχουν καταστήσει από την άλλη πολύ δύσκολη την χρηματοδότηση αιολικών πάρκων», είπε σε δήλωσή της η γερμανική εταιρεία Nordex, προσθέτοντας ότι το 2011 οι πωλήσεις της ήταν αξίας 920εκ ευρώ, αντί για 1δις.
Η δεύτερη μεγαλύτερη εταιρία ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, SolarWorld, μείωσε επίσης τις προσδοκίες της, λέγοντας ότι δεν αναμένει τα έσοδα του 2011 να φθάσουν τα αντίστοιχα περσινά (1.3δις ευρώ).
Έξοδος από την πυρηνική ενέργεια, καταστροφική οικονομία
Η Q-Cells, κάποτε μια εκ των μεγαλύτερων εταιρειών παραγωγής ηλιακών κυττάρων, τόνισε ότι ο επικεφαλής των οικονομικών Marion Helmes παραιτήθηκε, ύστερα από μια ευρεία τρίμηνη λειτουργική ζημία.
«Το φως στην Q-Cells σβήνει. Ο οικονομικός διευθυντής εγκαταλείπει το βυθιζόμενο πλοίο, τα κέρδη προ φόρων και τόκων είναι κάτι περισσότερο από αδύναμα και όλα αυτά δεν φαίνεται να είναι καλά για την εταιρεία. Ακριβώς το αντίθετο: ο ισολογισμός μπορεί να περιγραφεί ως καταστροφικός», είπε ένας έμπορος.
Δεν είναι όλα καταστροφικά
Ωστόσο, τρεις ευρωπαϊκοί όμιλοι ανανεώσιμων πηγών ενέργειας έδωσαν μια αχτίδα ελπίδας εν μέσω μιας επικείμενης «μαύρης» προοπτικής για την πράσινη ενέργεια το 2012.
Ο πρώτος σε πωλήσεις όμιλος ηλιακής ενέργειας στη Γερμανία, SMA Solar, δημοσίευσε περισσότερα από το αναμενόμενο αποτελέσματα τριμήνου, επωφελούμενος από την επιχειρηματική δραστηριοποίηση στις ΗΠΑ, το Βέλγιο όπως και στην Ιταλία.
Η ισπανική εταιρεία παραγωγής ανεμογεννητριών Gamesa προβλέπει αύξηση των πωλήσεων το 2012 χάρη στην επέκτασή της σε νέες αγορές.
Μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής ανεμογεννητριών, η ισπανική Acciona, δημοσίευσε αποτελέσματα τριμήνου πέραν τον προσδοκιών, που ενισχύθηκαν από τις υψηλότερες τιμές ενέργειας για τις ανανεώσιμές πηγές της.
«Υπάρχει μια μικρή αχτίδα φωτός στον εν λόγω τομέα, μέρη του οποίου είναι σε δύσκολη κατάσταση. Όσο για τον τομέα ηλιακής ενέργειας υπάρχουν πολλά σύννεφα στον ορίζοντα», τόνισε έμπορος που έχει έδρα στο Λουξεμβούργο.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου