Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Χριστόφιας: Σημαντικές για την Ευρώπη οι Έρευνες Υδρογονανθράκων της Κύπρου



Στο συνέδριο του Economist στην Κύπρο μίλησε ο πρόεδρος Χριστόφιας, δίνοντας έμφαση τόσο στην ανάληψη της προεδρίας της Ε.Ε. το 2012, όσο και στις προσπάθειες που γίνονται για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Άγκυρα ότι οι έρευνες αυτές δεν σχετίζονται με το κυπριακό εν γένει, καθώς και ότι οι κινήσεις της Τουρκίας είναι αντίθετες με το διεθνές δίκαιο.

Ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένα από τα πλέον κρίσιμα για τη διασφάλιση της προοπτικής της ευρωπαϊκής οικονομίας και για ύπαρξη κοινωνικής σταθερότητας… Μέσα σε αυτήν ακριβώς τη στρατηγική επιλογή της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμπίπτει και το μείζον ζήτημα της εξεύρεσης πηγών τροφοδοσίας της με φυσικό αέριο, που είναι η δεύτερη κυριότερη πηγή ενέργειας στην Ένωση. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να ενθαρρύνει την έρευνα και την αξιοποίηση κοιτασμάτων και φυσικού αερίου από κράτη μέλη της, λαμβανομένου υπόψη ότι τα ευρωπαϊκά αποθέματα που βρίσκονται κυρίως στη Βόρεια Θάλασσα σταδιακά εξαντλούνται. Με αυτή την έννοια, η διαδικασία έρευνας για εντοπισμό και εκμετάλλευση πιθανών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, την οποία η Κυπριακή Δημοκρατία άρχισε πριν από μερικά χρόνια, έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την Ε.Ε.».
Η ΑΟΖ
Στη συνέχεια, ο Κύπριος πρόεδρος μίλησε για τις προσπάθειες της χώρας στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη: «Με μεθοδικές ενέργειες, αθόρυβα και χωρίς τυμπανοκρουσίες, προχωρήσαμε σε συμφωνίες οριοθέτησης της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (AOZ) της Κυπριακής Δημοκρατίας με γειτονικές μας χώρες, και συγκεκριμένα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τον Λίβανο. Το θέμα αυτό είναι ανοικτό και με τη Συρία. Απερίφραστα θέλω να τονίσω ότι μοναδικό κριτήριο των ενεργειών μας και γνώμονας των δράσεών μας είναι το διεθνές δίκαιο και οι κανόνες του. Αποτελεί πραγματικά ευτύχημα το γεγονός ότι το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας έχει κωδικοποιηθεί σε τέτοιο βαθμό, όπως αποκρυσταλλώνεται στη Διεθνή Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανένα. Και όσοι το κάνουν, τελικά μένουν εκτεθειμένοι στη διεθνή κοινότητα.

Η έρευνα για φυσικούς πόρους και η εκμετάλλευσή τους είναι βασικό κυριαρχικό δικαίωμα ενός εκάστου των κρατών. Αυτό το δικαίωμα ασκεί το κυπριακό κράτος, στο πλαίσιο πάντοτε της διεθνούς νομιμότητας. Οι απειλές της Τουρκίας και η προσπάθειά της να υπονομεύσει και να αμφισβητήσει αυτό το δικαίωμα αποτελούν παραβίαση των διεθνών κανόνων".
Απαντώντας σε ερωτήσεις συνέδρων γιατί η Κύπρος δεν προχωρά στην οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ελλάδα, είπε ότι «δεν θέλω να απλοποιώ τα πράγματα, αλλά νομίζω ότι από μόνα τους είναι λίγο απλά. Ελλάδα και Κύπρος δεν αντιμετωπίζουν κανένα απολύτως πρόβλημα για να μοιραστούν στη δική τους ΑΟΖ τους οποιουσδήποτε καρπούς. Το θέμα είναι η Τουρκία να διευθετήσει μαζί με την Ελλάδα προβλήματα που αντιμετωπίζει – διότι γνωρίζετε ότι εμπλέκεται και η Τουρκία σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα – και να προχωρήσουμε από κοινού με την Ελληνική Κυβέρνηση, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα μεταξύ μας».

Το Κυπριακό
Αναφορικά με το κυπριακό και τις διμερείς διαπραγματεύσεις, ο κ. Χριστόφιας τόνισε ότι «η προοπτική της εξεύρεσης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων από την Κυπριακή Δημοκρατία δεν συγκρούεται με την προοπτική επίτευξης λύσης σύντομα. Αντίθετα. Αυτή η προοπτική αποδεδειγμένα και λογικά δημιουργεί κίνητρα τόσο για την τουρκοκυπριακή ηγεσία όσο και για την Τουρκία για να κινηθούν προς την κατεύθυνση της λύσης.

Πιστεύω ακράδαντα ότι η εξεύρεση και η εκμετάλλευση υδρογονανθράκων μπορεί και θα πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό στη βάση των περί Κύπρου Ψηφισμάτων του ΟΗΕ. Η προοπτική που διανοίγεται για τη χώρα μας για να καταστεί σημαντικός παίκτης στη διεθνή ενεργειακή σκακιέρα προσφέροντας μια σοβαρή εναλλακτική ενεργειακή δίοδο στην ευρωπαϊκή αγορά, δεν μπορεί παρά να λειτουργεί θετικά για την ηγεσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά και για την τουρκική ηγεσία, για να εργαστούν με ειλικρίνεια και θετικό πνεύμα για κατάληξη στις υπό εξέλιξη διακοινοτικές διαπραγματεύσεις».

Τα Επόμενα Βήματα για τις Έρευνες
Τέλος, ο Κύπριος πρόεδρος αναφέρθηκε και στα επόμενα βήματα που σχεδιάζονται, λέγοντας ότι «περιλαμβάνουν την προκήρυξη του δεύτερου γύρου αδειοδότησης για διεξαγωγή έρευνας και σε άλλα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ. Περιλαμβάνουν τη δημιουργία χερσαίου τερματικού σταθμού αλλά και τη δημιουργία άλλων υποδομών απαραίτητων για την υλοποίηση των στόχων που έχουν τεθεί. Περιλαμβάνουν, επίσης, τη σύναψη συνεργασιών και συνεργειών με γειτονικά κράτη στον τομέα της ενέργειας».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου