Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Μετά την Άρση της Πετρελαιοκίνησης, Έρχεται και ο «Πράσινος Δακτύλιος» energia.grΠαρασκευή, 11 Νοεμβρίου 2011



Άλλο ένα σημαντικό μέτρο, η θέσπιση του «Πράσινου Δακτυλίου», έρχεται μετά την άρση της πετρελαιοκίνησης. Ειδικότερα με σχετική Κοινή Υπουργική θα επιτρέπεται η κυκλοφορία όλων των οχημάτων έως 2,2 τόνους στο Μικρό Δακτύλιο εφόσον πληρούν την οδηγία ρύπων Euro5 ή μεταγενέστερης και εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 140 γρ./χλμ. Το ίδιο ισχύει για τα υβριδικά και ηλεκτρικά Ι.Χ.
Ας σημειωθεί, επίσης, ότι άγνοια δήλωναν χθες οι υπάλληλοι των Διευθύνσεων Μεταφορών των Νομαρχιών και του υπουργείου Υποδομών για την έναρξη ισχύος της άρσης της πετρελαιοκίνησης σε Αττική και Θεσσαλονίκη, καθώς δεν υπήρχε επίσημε ενημέρωση για την επίμαχη τροπολογία που ψηφίστηκε το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή. Ωστόσο, η δημοσίευση της τροπολογίας στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης είναι θέμα ωρών ή λίγων ημερών.
Θα απαγορεύεται, επίσης, η κυκλοφορία εντός μικρού Δακτυλίου στα οχήματα με ημερομηνία 1ης Άδειας Κυκλοφορίας με 1η άδεια Κυκλοφορίας πριν από το 1990 από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ ενώ για την Παρασκευή από τις 7 έως τις 3 το μεσημέρι. Για τα υπόλοιπα οχήματα θα ισχύει το σημερινό εκ περιτροπής σύστημα των «μονών-ζυγών».
Εξάλλου, θα απαγορεύεται η κυκλοφορία, στον Μεγάλο Δακτύλιο, των φορτηγών άνω των 2,2 έως 12 τόνων με 1η Άδεια Κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992.
Απαγόρευση της κυκλοφορίας θα ισχύσει επίσης και για φορτηγά άνω των 12 τόνων, ημερομηνίας πρώτης άδειας κυκλοφορίας πριν από την 1/1/1992, στην Αττική, πλην των Εθνικών Οδών Αθηνών-Λαμίας και Αθηνών-Κορίνθου, της Αττικής Οδού και των κύριων οδών πρόσβασης στα λιμάνια του Πειραιά, Λαυρίου, Ραφήνας και Ελευσίνας.
Τα οχήματα που θα επιτρέπεται να κυκλοφορούν ελεύθερα θα λαμβάνουν ειδικό πράσινο σήμα.

Προτεινόμενη ημερομηνία ισχύος της ρύθμισης είναι η 1 Μαΐου 2012.
Τέλος, επισημαίνεται ότι η νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι διατηρείται η απαγόρευση κυκλοφορίας για όσα πετρελαιοκίνητα φορτηγά οχήματα μεικτού βάρους κάτω των τεσσάρων τόνων και τα πετρελαιοκίνητα επιβατικά οχήματα ιδιωτικής χρήσης δεν πληρούν τις προδιαγραφές EURO V.
Στην απελευθέρωση της πετρελαιοκίνησης αντιδρά ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Κουβέλης, ο οποίος τονίζει πως: «Είναι κρίμα που μια κυβέρνηση που εκλέχτηκε με σύνθημα την πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος κλείνει το νομοθετικό της έργο με αυτό τον τρόπο, και πετάει στα σκουπίδια τις προσπάθειες όσων δουλέψαμε για να κάνουμε αυτό το σύνθημα πραγματικότητα».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου