Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

Ευκαιρίες σε Άλλες Χώρες Αναζητούν οι Γερμανικοί Ενεργειακοί Όμιλοι



Εταιρείες της Γερμανίας, όπως η ΕΟΝ και η RWE έχουν δεχτεί σημαντικό πλήγμα από την καταστροφή της Φουκουσίμα και την συνεπαγόμενη απαξίωση της πυρηνικής ενέργειας στην Ευρώπη. Χαρακτηριστικό είναι ότι από το 2011 ως το 2022 θα αναγκαστούν να κλείσουν 17 πυρηνικούς αντιδραστήρες, όπως αποφάσισε η κυβέρνηση Μέρκελ υπό το βάρος της κοινής γνώμης.
Όλα αυτά συνέβησαν ενώ οι εταιρείες αυτές τα «είχαν βρεί» με την κυβέρνηση αναφορικά με την παράταση της διάρκειας ζωής των αντιδραστήρων, με αντάλλαγμα την αυξημένη φορολόγηση της παραγωγής τους. Τώρα όμως, παραμένουν μετέωρες, ενώ η φορολογία εξακολουθεί να ισχύει.
Η απόφαση υπολογίζεται να κοστίσει 400 εκατ. ευρώ στην RWE σε απώλειες και 600 εκατ. στην ΕΟΝ. Οι άσχημες ειδήσεις όμως δεν προέρχονται μονάχα από την πυρηνική ενέργεια, αλλά και από τους Ρώσους, στους οποίους θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερα στο εξής για τις εισαγωγές φυσικού αερίου.
Το αποτέλεσμα είναι ο περιορισμός των εσόδων και των κερδών φέτος, καθώς συνεχίζεται η πτώση των μετοχών. Μια πιθανή λύση για τις διοικήσεις των δύο ομίλων είναι η επέκταση σε άλλες αγορές, όπως αυτή της Βραζιλίας, της Ινδίας και της Τουρκίας, τις οποίες εξετάζει η ΕΟΝ. Παράλληλα, η ΕΟΝ κατέθεσε πρόταση για την εξαγορά του 21% της πορτογαλικής EdP. Από την πλευρά της, η RWE φιλοδοξεί να συστήσει κοινοπραξία για την κατασκευή σταθμών παραγωγής ενέργειας με άνθρακα και φυσικό αέριο στις Κάτω Χώρες και στη Βρετανία. 
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου