Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Σήμα κινδύνου εκπέμπει η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου



  
Τον κίνδυνο ολοκληρωτικής καταστροφής αντιμετωπίζει η λιμνοθάλασσα Κοτυχίου, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Οικολογική Κίνηση Πάτρας.
Όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «η διάβρωση της λουρονησίδας που τη διαχωρίζει από τη θάλασσα, κυρίως στη βόρεια πλευρά, έχει ως αποτέλεσμα τη διαφυγή ψαριών απ’ το παραδοσιακό ιχθυοτροφείο (διβάρι) και τη γενικότερη διατάραξη της οικολογικής ισορροπίας του οικοσυστήματος».

«Παρά τις αγωνιώδεις εκκλήσεις των μελών του αλιευτικού συνεταιρισμού και τις ενέργειες του Φορέα Διαχείρισης, οι υπεύθυνοι τόσο στο ΥΠΕΚΑ όσο και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας καθυστερούν απαράδεκτα», επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Εάν το φαινόμενο δεν αντιμετωπιστεί ΑΜΕΣΑ η λιμνοθάλασσα κινδυνεύει να χάσει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της, με βάση τα οποία έχει ενταχθεί στους 11 προστατευόμενους υγροτόπους RAMSAR της χώρας μας και να ενωθεί πλήρως με τη θάλασσα».

Επιπλέον, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, «ο εκπρόσωπος του αλιευτικού συνεταιρισμού στο Δ.Σ του Φορέα Διαχείρισης είχε θέσει το πρόβλημα, αμέσως μετά την περσινή καταστροφή, όπου η κακοκαιρία είχε καταστρέψει σημαντικό τμήμα της λουρονησίδας, ζητώντας τη συνδρομή του Φορέα αλλά και του (τότε) Νομάρχη Ηλείας και νυν Αντιπεριφερειάρχη».

«Το θέμα απασχόλησε επανειλημμένα το Δ.Σ του Φορέα», συνεχίζει η ανακοίνωση, «ο οποίος αποφάσισε να συστήσει Επιστημονική Επιτροπή προκειμένου να προτείνει μέτρα με τα οποία θα αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της διάβρωσης της λουρονησίδας, ενώ παράλληλα υπέβαλε στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Προγραμματική Σύμβαση (με την Περιφερειακή ενότητα Ηλείας) προκειμένου να έχει τη σύμφωνη γνώμη της, ώστε να εντάξει το έργο της μελέτης, γιαχρηματοδότηση στο ΕΣΠΑ, αφού ο φορέας δεν διαθέτει διαχειριστική επάρκεια για να εκπονεί μόνος του μελέτες ή έργα».

« Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας απάντησε με σοβαρή καθυστέρηση και μόλις πριν λίγες μέρες (31-10-2011) έδωσε τη σύμφωνη γνώμη της. Και φυσικά μιλάμε για την εκπόνηση μελέτης η οποία θα προτείνει τον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος».

«Αν η ταχύτητα των ενεργειών είναι αυτή», συμπεραίνει η ανακοίνωση, «οι τσιπούρες του Κοτυχιού μέχρι να γίνουν τα έργα θα έχουν γίνει πελαγίσιες!»,
Εν τω μεταξύ, όπως κατά λέξη αναφέρει η ανακοίνωση, «οι ψαράδες βλέποντας την αδράνεια των αρμοδίων, μετά και το πλημμύρισμα της περιοχής των Λεχαινών απ’ τις σφοδρές βροχοπτώσεις που έπληξαν την περιοχή στα μέσα του Οκτώβρη, όπου η λ/θ για μια ακόμη φορά ενώθηκε με τη θάλασσα, προσπαθούν με κάθε δυνατό τρόπο να δημιουργήσουν έστω και προσωρινά αναχώματα για να περισώσουν τη φετινή παραγωγή, με τον κίνδυνο να υποστούν διώξεις απ’ την Κτηματική Υπηρεσία για «έργα» στον Αιγιαλό!»

«Να σημειωθεί ότι σε όλο το μήκος της λιμνοθάλασσας δεν έχει γίνει οριοθέτηση του αιγιαλού απ’ την Κτηματική Υπηρεσία, με αποτέλεσμα κάθε επέμβαση να θεωρείται παράνομη» προσθέτει η ανακοίνωση.

«O Φορέας Διαχείρισης έχει εντάξει στο Τεχνικό του Δελτίο το έργο της οριοθέτησης σε όλο το μήκος της προστατευόμενης περιοχής, όμως η έγκρισή του απ’ το ΥΠΕΚΑ καθυστερεί απαράδεκτα».

Και η ανακοίνωση καταλήγει ως εξής:

«Από τα παραπάνω γίνεται φανερό πως θα πρέπει το συντομότερο δυνατό ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Κατσιφάρας να ασχοληθεί με το θέμα, να προωθήσει άμεσα την υλοποίηση της προγραμματικής Σύμβασης με το Φορέα Διαχείρισης, ώστε να εκπονηθεί η μελέτη αποκατάστασης, (όπως πρότεινε η επιστημονική επιτροπή) για να … ελπίζουμε πως κάποια στιγμή θα γίνουν και τα απαιτούμενο έργα».

ΠΗΓΗ: econews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου