Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2011

Γερμανία και Πολωνία οι πιο Ρυπογόνες Χώρες της ΕΕ



Η Γερμανία και η Πολωνία είναι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί βιομηχανικών ρύπων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογραμμίζει έκθεση της περιβαλλοντικής υπηρεσίας της Ένωσης (ΕΕΑ) που δημιουργήθηκε χθες. Σύμφωνα με την ΕΕΑ, που έχει έδρα της ην Κοπεγχάγη , με βάση δεδομένα του 2009 για τις εκπομπές του διοξειδίου του άνθρακα. Στον κατάλογο με τις πιο ρυπογόνες χώρες εμφανίζονται και οι Βρετανία, Γαλλία., Ιταλία, Ρουμανία και Ισπανία. 
«Κατά προσέγγιση, το ένα πέμπτο του κόστους της ατμοσφαιρικής ρύπανσης από την βιομηχανία στην Ευρώπη προέρχεται από εγκαταστάσεις στην Γερμανία, την μεγαλύτερη αναλογικά χώρα στην ΕΕ», σημειώνει η διευθύντρια της ΕΕΑ, εάν οι μεγαλύτεροι βιομηχανικοί ρυπαντές της ΕΕ δεν ταξινομούνται με βάση το μέγεθος της οικονομίας τους, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Εσθονία, η Πολωνία και η Τσεχία θα ευρίσκοντο στην κορυφή. Η υπηρεσία αναφέρει πως υπολόγισε ότι τα «κόστη ζημίας» από την ρύπανση που οφείλονται στις 10.000 μεγαλύτερες βιομηχανικές εγκαταστάσεις της ΕΕ αντιστοιχούν σε 102 έως 169 δισεκατομμύρια ευρώ. 
Σημειώνεται πως το μεγαλύτερο μέρος της ρύπανσης προκαλείται από μεγάλους σταθμούς παραγωγής ενέργεια και σε μικρότερη έκταση, από διυλιστήρια και χαλυβουργίες. Η ΕΕΑ παραδέχεται ότι τα αποκαλούμενα «κόστη ζημίας» είναι ένα ατελές, επιστημονικό μέτρο για το κόστος της ρύπανσης στην ανθρώπινη υγεία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου