Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Με ατού το κοίτασμα South Pars, το Ιράν χτυπά την πόρτα του Οργανισμού της Σανγκάης


«Περίεργη» σύμπτωση είναι το γεγονός ότι την ώρα που το Ιράν αναπτύσσει έντονη και ποικίλη δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα, αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις της Δύσης στην κυβέρνηση της Τεχεράνης.
Το 2012 το Ιράν θα ξεκινήσει πιο εντατικά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο South ParsΤο 2012 το Ιράν θα ξεκινήσει πιο εντατικά την εκμετάλλευση του κοιτάσματος φυσικού αερίου στο South ParsΣε εξέλιξη βρίσκονται αυτή την περίοδο στο Ιράν δύο σημαντικά ζητήματα: η άμεση περαιτέρω αξιοποίηση του μεγαλύτερου κοιτάσματος φυσικού αερίου στον κόσμο, του South Pars, και η ολοκλήρωση της συμφωνίας με το Πακιστάν για την εξαγωγή και πώληση μέσω του αγωγού Ιράν-Πακιστάν έως 21,5 εκατ. κυβικών μέτρων ιρανικού φυσικού αερίου σε ημερήσια βάση (ήτοι 8,7 δισ. κ.μ. τον χρόνο).
Παράλληλα, ιδιαίτερα κατά την τελευταία εβδομάδα, επανήλθε στο προσκήνιο το ζήτημα της αναβίωσης του «άξονα του κακού», με τις Ηνωμένες Πολιτείες να παρατείνουν για έναν ακόμη χρόνο τις οικονομικές κυρώσεις που έχουν επιβάλει στην Τεχεράνη αλλά και τη δημοσίευση της νέας έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας, στην οποία διατυπώνονται υπόνοιες εμπλοκής του Ιράν σε πρόγραμμα κατασκευής πυρηνικού όπλου.
Η «ενεργειακή» διπλωματία, ωστόσο, όπως διαμορφώνεται στην ευρύτερη περιοχή της Κασπίας και της Κεντρικής Ασίας, επέβαλε, κατά μία έννοια και την εμπλοκή της Μόσχας.
Στις αρχές της εβδομάδας συναντήθηκαν στην Αγία Πετρούπολη, υπό τον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης, οι αρχηγοί των 6 κρατών που τον συνθέτουν (Κίνα, Καζακστάν, Κιργισία, Ρωσία, Τατζικιστάν και Ουζμπεκιστάν) με αντικείμενο τη μεταξύ τους στενότερη συνεργασία, ιδίως στον ενεργειακό τομέα.
Το Ιράν, το οποίο προς το παρόν διατηρεί το ρόλο του παρατηρητή, εκδήλωσε την πρόθεση να γίνει πλήρες μέλος του εν λόγω οργανισμού, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο στη «δυτική» πλευρά.
Ιδίως η δήλωση του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών, Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ότι «το Ιράν είναι έτοιμο να μοιραστεί την εμπειρία που έχει αποκομίσει με τα υπόλοιπα μέλη του οργανισμού προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια στον ενεργειακό τομέα, καθώς ο διάδρομος μεταφοράς υδρογονανθράκων «Βορρά-Νότου» αλλά και οι δίοδοι που ενώνουν το Ιράν, το Τουρκμενιστάν, το Ουζμπεκιστάν, το Ομάν και το Κατάρ αποτελούν "πάτημα" για την ανάπτυξη νέων δικτύων μεταφοράς φυσικών πόρων».
Η Ρωσία από την πλευρά της, στο πλαίσιο της στήριξης που εισέπραξε το Ιράν, ακόμη και από την Κίνα, ζήτησε να υπάρξει πιο επιεικής αντιμετώπιση της Τεχεράνης αναφορικά με τα ζητήματα που αφορούν το πυρηνικό της πρόγραμμα.
Σημειώνεται ότι στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία «άγχεται» για να απομακρυνθεί όσο το δυνατόν συντομότερα από την εξάρτηση της Ρωσίας, είναι η απορρόφηση του φυσικού αερίου της Κεντρικής Ασίας στις ευρωπαϊκές αγορές.
Παράλληλα, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν απολύτως εχθρικά όποιον επιχειρεί να μεταβάλει τη ροή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου με τη μορφή που έχει σήμερα.
Η ExxonMobil στο Κουρδιστάν
Στο σημείο αυτό επισημαίνεται ότι από χθες η αμερικανική ExxonMobil είναι η πρώτη πετρελαϊκή εταιρεία που συνάπτει με την ιρακινή κυβέρνηση συμβόλαιο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων του ημιαυτόνομου ιρακινού Κουρδιστάν, γεγονός που σηματοδοτεί την «επιστροφή» της αμερικανικής δύναμης στην περιοχή.
Στο πλαίσιο αυτό, επομένως, οι κινήσεις της ιρανικής ηγεσίας και η αναγγελία ότι μέσα στο 2012 θα ξεκινήσει η πιο εντατική μέχρι τώρα εκμετάλλευση του κοιτάσματος South Pars (με σκοπό να ξεπεραστούν τα 290 εκατ. κ.μ. φυσικού αερίου ημερησίως τον Μάρτιο, από τα περίπου 260 εκατ. κ.μ. σήμερα) αλλά και το γεγονός ότι ο αγωγός Ιράν-Πακιστάν θα ολοκληρωθεί έναν χρόνο νωρίτερα από το προβλεπόμενο, το 2013, προκαλεί αν μη τι άλλο προβληματισμό στην Ουάσιγκτον και στις Βρυξέλλες.
Από το παιχνίδι, όμως, φαίνεται πως δεν επιθυμεί να εξαιρεθεί το Ισραήλ, το οποίο έχει ανεβάσει τους τόνους το τελευταίο διάστημα εναντίον του Ιράν, κάνοντας λόγο ακόμη και για πιθανή επίθεση σε περίπτωση που κριθεί πως απειλείται από τις πυρηνικές δραστηριότητες της Τεχεράνης, γεγονός που θα αποβεί καταστροφικό.
Το Ιράν διαθέτει, σύμφωνα με τα επίσημα διαπιστωμένα στοιχεία, 137,6 δισ. βαρέλια πετρελαίου και 29,61 τρισ. κ.μ. φυσικού αερίου, καταλαμβάνοντας τη δεύτερη θέση παγκοσμίως.
Πηγή enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου