Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Κυβέρνηση Παπαδήμου: Όλα Τριγύρω Αλλάζουνε, Αλλά το ΥΠΕΚΑ Μένει ... Άθικτο !

Στην παρούσα κυβέρνηση το μόνο υπουργείο το οποίο παρέμεινε άθικτο είναι το ΥΠΕΚΑ. Παρά το γεγονός ότι κυκλοφορούσαν φήμες, λίγο πριν από τη συγκρότηση της, ότι αλλάζει η πολιτική ηγεσία του.
Είναι αξιοσημείωτο, επίσης, το γεγονός ότι ενώ η χώρα βρισκόταν στη δίνη της επιλογής του νέου Πρωθυπουργού, το ΥΠΕΚΑ έδινε στη δημοσιότητα αποφάσεις του για σημαντικά ζητήματα, όπως, η άρση της απαγόρευσης για την πετρελαιοκίνηση, ο διαγωνισμός για τις τρεις νέες ΕΠΑ, η ανάθεση μελέτης σχετικά με τον εντοπισμό πιθανών κοιτασμάτων σχιστολιθικού αερίου, η δημιουργία του εθνικού φορέα έρευνας υδρογονανθράκων, η απελευθέρωση της χρήσης βιομάζας στις κεντρικές θερμάνσεις. Ζητήματα που ως τότε καθυστερούσαν, μέσα σε τρεις ημέρες κυριολεκτικά, στις 8,9 και 10 Νοεμβρίου, «ξεκλείδωσαν».
Ως παραγωγικό υπουργείο, δικαίωνε προφανώς το ρόλο του.
Γιατί άραγε δεν υπήρξε «προθυμία» από τα δύο άλλα κόμματα που στηρίζουν την παρούσα κυβέρνηση να τοποθετήσουν εκπροσώπους τους στο ΥΠΕΚΑ; Ένα, μάλιστα, υπουργείο εξαιρετικά σημαντικό για την οικονομία της χώρας, που ρυθμίζει και καθορίζει κρίσιμους τομείς, όπως, το περιβάλλον και η ενέργεια;
Μία πρώτη εξήγηση που μπορεί να δοθεί είναι ότι για το έως τώρα έργο του, ως δείγμα γραφής, υπάρχει συναίνεση και από τα τρία κόμματα που συμμετέχουν στην κυβέρνηση. Συνεπώς, άφησαν την ηγεσία του, ως το επίπεδο του γενικού γραμματέα, στη θέση της, για να συνεχίσει απρόσκοπτα τη δουλειά της.
Μία δεύτερη εξήγηση είναι ότι στη μικρή διάρκεια της ζωής της κυβέρνησης και, μάλιστα, υπό τις παρούσες πιεστικές συνθήκες, δεν θα υπήρχε χρόνος για τους αντικαταστάτες να ενημερωθούν και να αναλάβουν δράση.
Μία τρίτη εξήγηση που δίδεται έχει να κάνει με τα κρίσιμα θέματα που διαχειρίζεται το υπουργείο, όπως, για παράδειγμα, οι αποκρατικοποιήσεις, και τα οποία δεν θα μπορέσουν να προωθηθούν ενδεχομένως στο βραχύβιο βίο της παρούσας κυβέρνησης. Συνεπώς, αφήνεται η ίδια πολιτική ηγεσία, για να διαχειρισθεί τα καθημερινά, ανώδυνα, ίσως, θέματα, ως την επόμενη κυβέρνηση.
Μία τέταρτη εξήγηση, η οποία είναι συναφής με την προηγούμενη, θέλει το ΥΠΕΚΑ να «μην βγάζει κάστανα από τη φωτιά», λόγω πολιτικού κόστους και να παραπέμπονται σοβαρά ενεργειακά ζητήματα, όπως, η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, η σωτηρία του ΔΕΣΜΗΕ, η αύξηση του τέλους ΑΠΕ, η πώληση μονάδων της ΔΕΗ, κλπ. να μετακυλίονται στην κυβέρνηση που θα αναδείξουν οι επερχόμενες εκλογές.
Μία πέμπτη, τέλος, εξήγηση έχει να κάνει με τις υποχρεώσεις μας έναντι των δανειστών μας, οι οποίες θα πρέπει να υλοποιηθούν απαρέγκλιτα και χωρίς κλυδωνισμούς, ανεξάρτητα αν η παρούσα κυβέρνηση έχει μεταβατικό χαρακτήρα.
Το τι θα ισχύσει από όλα αυτά θα το μάθουμε πολύ σύντομα. Και θα αποκτήσει μεγάλο ενδιαφέρον για πολλούς και εύλογους λόγους. Θα αποκαλυφθεί, κυρίως, η συνέπεια της ρητορικής των δύο κομμάτων που εισήλθαν στην κυβέρνηση, και, βεβαίως, στο δρόμο προς τις εκλογές. Ιδού, λοιπόν, η Ρόδος!

Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου