Δευτέρα 28 Νοεμβρίου 2011

Έρευνες Πετρελαίου στην Κατεχόμενη Αμμόχωστο Προανήγγειλε η Τουρκία



Έρευνες πετρελαίου ή φυσικού αερίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο από την TPAO ανακοίνωσε από την κατεχόμενη Κερύνεια ο τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλτίζ. Η συγκεκριμένη γεώτρηση θα πραγματοποιηθεί στη στεριά και αναμένεται να ξεκινήσει σε δύο ή τρεις μήνες.

Μάλιστα, ο Γιλτίζ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ακολουθήσει και γεώτρηση σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της Κύπρου, μιλώντας στην ειδική σύνοδο για την ενέργεια, την οποία οργάνωσε το Ανώτατο Ίδρυμα Βιομηχανικών Περιφερειών (OSBUK). Υπονοώντας ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να δώσει μια απάντηση στις έρευνες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε συνεργασία με την Noble Energy, τόνισε, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Πολίτης», ότι «δεν σημαίνει ότι δεν θα δώσουμε απάντηση στη δική μας θαλάσσια περιοχή για τις εξελίξεις οι οποίες είναι ενάντια στο διεθνές δίκαιο».

Σύμφωνα με τον Γιλτίζ, οι έρευνες στην Αμμόχωστο θα γίνουν στα 3.000 μέτρα και σε πρώτο στάδιο θα ανοίξει μία γεώτρηση. Εντός τριών μηνών θα έχουν τα αποτελέσματα για το αν υπάρχει πετρέλαιο ή όχι. Στην περίπτωση που βρεθεί πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, η Τουρκία θα πάρει το 55% της παραγωγής και τα κατεχόμενα το 45%.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης Ντερβίς Έρογλου δήλωσε ότι, αν τελικά βρεθεί πετρέλαιο στην Αμμόχωστο, θα ενισχυθεί η θέση της τουρκικής πλευράς στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Για «παρανομία επί της παρανομίας» μιλά ο πρόεδρος της κυπριακής Βουλής και πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.


Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου