Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2011

Αμφιβολίες για τις Επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ Φέρνει η Αυξημένη Επιβάρυνση των Καταναλωτών



Προβληματισμός για τη σκοπιμότητα της προώθησης του πακέτου των επενδύσεων του ΔΕΣΦΑ, συνολικού προϋπολογισμού 4 δισ. ευρώ, υπό την παρούσα οικονομική συγκυρία, αναπτύχθηκε στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. Ο προβληματισμός, που περιελάμβανε και την κατασκευή τρίτης δεξαμενής στη Ρεβυθούσα, έχει να κάνει άμεσα με το κατά πόσο έχουν γίνει προβλέψεις αυξημένης κατανάλωσης, και κατά πόσο θα υπάρξει υπέρμετρη επιβάρυνση, κάτω από τις σημερινές δύσκολες οικονομικές συνθήκες, των καταναλωτών φυσικού αερίου από την αύξηση του τέλους διέλευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες του energia, ήδη η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ, ανταποκρινόμενη άμεσα στους προβληματισμούς αυτούς έχει καλέσει για την επόμενη εβδομάδα όλους τους εμπλεκόμενους παίκτες της αγοράς, για την παρουσίαση των προτάσεων της. 
Να σημειωθεί ότι ανάλογους προβληματισμούς εκφράζει και η ΡΑΕ. Μάλιστα, ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Νίκος Βασιλάκος, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ, εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του για τα νέα, υψηλά, τιμολόγια χρήσης ΕΣΦΑ, που προτείνει ο ΔΕΣΦΑ στη δημόσια διαβούλευση και η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής επισήμανε ότι θα πρέπει να μειωθούν τα τιμολόγια ως και 15%, καθώς είναι σήμερα από τα υψηλότερα, αν όχι το υψηλότερο της Ευρώπης. Προειδοποίησε δε, ότι η εμμονή σε υψηλά τιμολόγια, σε συνδυασμό με την επιβολή του ΕΦΚ, οδηγούν σε κατάρρευση την καταναλωτική βάση του αερίου στη χώρα μας.
Ο πρόεδρος του ΙΕΝΕ Γιάννης Δεσύπρης ζήτησε να μάθει από το διευθύνοντα σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ Γιώργο Παπαρσένο, κατά την πρώτη ημέρα του συνεδρίου, στη συζήτηση για την αγορά φυσικού αερίου στην Ελλάδα, εάν οι επενδύσεις του Διαχειριστή έχουν αξιολογηθεί ως απολύτως αναγκαίες και εάν θα χρεωθούν από τώρα στους καταναλωτές φυσικού αερίου.
Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να εξετάζεται η οικονομική ανάπτυξη των υποδομών, λόγω της οικονομικής κρίσης, ο κ. Δεσύπρης απηύθυνε, επίσης, χθες, ερώτημα και στον προϊστάμενο Διαχείρισης και Τιμολόγησης Συμβάσεων του ΔΕΣΦΑ Πιέρρο Χατζηγιάννη, αν τελικά η κατασκευή της τρίτης δεξαμενής αποτελεί πολιτικό έργο.
Απαντώντας ο κ. Χατζηγιάννης υποστήριξε ότι η τρίτη δεξαμενή δεν αποτελεί πολιτικό έργο, αλλά είναι αναγκαία για την ασφάλεια του συστήματος. Όπως είπε, έφθαναν στη Ρεβυθούσα μεγάλα φορτία, τα οποία δεν μπορούσαν να εξυπηρετηθούν. «Θέλουμε να προσελκύσουμε μακροχρόνιους χρήστες», επισήμανε και πρόσθεσε. «Δεν είναι σωστό να απαξιώνουμε την ανάπτυξη σε συνθήκες κρίσης και γιατί δεν μπορούν να δραστηριοποιηθούν νέοι παίκτες».
Στο ερώτημα που διατυπώθηκε από σύνεδρο, εάν θα προχωρούσε στο έργο ο ΔΕΣΦΑ εάν δεν υπήρχε εγγυημένο return μέσω των ρυθμιζόμενων τιμολογίων, ανέλαβε να απαντήσει ο Αλέξης Γιαννακόπουλος, διευθυντής Δραστηριότητας Μεταφοράς και Εκμετάλλευσης του ΔΕΣΦΑ. Όπως είπε ο τελευταίος, εάν οι υποδομές δεν είναι άξιες να εξυπηρετήσουν την αλυσίδα της αγοράς, τότε το σύστημα θα καταρρεύσει. Υπενθύμισε ότι η μελέτη σκοπιμότητας για το έργο της τρίτης δεξαμενής έγινε πριν από τρία χρόνια, ενώ ήδη αναπτύσσεται και διάλογος στην Ευρώπη, με πρωτοβουλία της Κομισιόν, για τον εκσυγχρονισμό των ευρωπαϊκών δικτύων. Ο κ. Γιαννακόπουλος ανέφερε ότι έχει υπογραφείMemorandum of Understanding με τη Βουλγαρία για τη διάθεση 1 bcmαερίου από τη Ρεβυθούσα και έκανε γνωστό ότι η τρίτη δεξαμενή θα είναι έτοιμη να λειτουργήσει από το 2014. Το κόστος της υπολογίζεται σε 130-150 εκατ. ευρώ.
«Η τρίτη δεξαμενή είναι εκ των ων ουκ άνευ αν θέλουμε να εξυπηρετηθεί με ασφάλεια η ελληνική και περιφερειακή αγορά», υποστήριξε. «Εάν επιχειρούσε να κάνει σταθμό LNG ένας ιδιώτης θα χρειαζόταν κεφάλαια 1 δισ. ευρώ. Άρα, οι ταρίφες του θα ήταν υψηλές, για την απόσβεση του έργου». Για να καταλήξει: «Συνεπώς, θα έχουμε ένα έργο εθνικό που θα διασφαλίζει την ασφάλεια του εφοδιασμού».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου