Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2011

Εντός των Ημερών στο Υπουργικό της Κύπρου η Πρόταση για το Β΄ Γύρο Αδειοδοτήσεων



Εντός των ημερών θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο η πρόταση για έναρξη προετοιμασίας των εντύπων για τον β΄ γύρο των αδειοδοτήσεων σε σχέση με τις έρευνες και εξόρυξη υδρογονανθράκων στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), δήλωσε τη Δευτέρα η υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Πραξούλλα Αντωνιάδου.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο περιθώριο των εργασιών του συνεδρίου Economist στη Λευκωσία, η κ. Αντωνιάδου διέψευσε παράλληλα πληροφορίες που παρουσιάστηκαν στον Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες η πλατφόρμα της Nonble θα αναχωρήσει από το «οικόπεδο 12». «Η πλατφόρμα θα μείνει μέχρι να ολοκληρώσει τις εργασίες που αφορούν την ερευνητική γεώτρηση και κάποιους πρώτους ελέγχους αξιολόγησης. Δεν τίθεται θέμα διακοπής των εργασιών», σημείωσε.

Ερωτηθείσα πόσα οικόπεδα θα αφορά ο β΄ γύρος αδειοδοτήσεων, η κ. Αντωνιάδου παρέπεμψε στην ανακοίνωση στην οποία θα προβεί το Υπουργικό όταν αποφασίσει επί του θέματος, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Μέσα Δεκεμβρίου οι πρώτες ενδείξεις για τις γεωτρήσεις

Νωρίτερα, σε ομιλία της στο συνέδριο του Economist, η κ. Αντωνιάδου ανέφερε ότι στο πρώτο 15ημερο του Δεκεμβρίου αναμένονται οι πρώτες ενδείξεις για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων από την ερευνητική γεώτρηση στο «οικόπεδο 12» της κυπριακής ΑΟΖ, προσθέτοντας ότι σε περίπτωση θετικών πρώτων ενδείξεων θα ακολουθήσει μια διαδικασία αξιολόγησης προκειμένου να εξακριβωθεί η σύνθεση και το μέγεθος του κοιτάσματος.

Όπως είπε, η κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία εξέτασης των επόμενων βημάτων που χρειάζεται να ληφθούν σε σχέση με τον τρόπο εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων, εφόσον αυτά ανευρεθούν. Επεσήμανε ακόμη ότι σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί και να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης των κυβερνητικών αποφάσεων, συστάθηκε ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα συμβουλεύει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας επί θεμάτων μακροχρόνιας στρατηγικής και σχεδιασμού στον τομέα.

«Στο βαθμό που εξακριβωθούν τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην ΑΟΖ της Κύπρου, τότε διανοίγονται νέες και μεγάλες προοπτικές τόσο για τις υφιστάμενες και μελλοντικές γενεές της Κύπρου», πρόσθεσε η κ. Αντωνιάδου.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη υπουργό Εμπορίου, «η Κύπρος θα είναι σε θέση να συνεισφέρει στην ενεργειακή ασφάλεια τη Ευρώπης, μέσω παροχής πρόσθετων πηγών ενέργειες και μέσω της πιθανής συμμετοχής της σε μια νέα πιθανή ενεργειακή υποδομή που θα συνδέει την Ευρώπη με τις πηγές ενέργειας».

«Λαμπερός ορίζοντας ειρήνης»
Τονίζοντας ότι ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε σχέση με την ερευνητική γεώτρηση διεξάγονται στη βάση του διεθνούς δικαίου, η κ. Αντωνιάδου αναφέρθηκε στο θέμα των ωφελημάτων που θα προκύψουν από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, επαναλαμβάνοντας αναφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας «όπου τονίστηκε ότι οι Τουρκοκύπριοι είναι πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ως τέτοιοι θα μπορούν να απολαμβάνουν, στο πλαίσιο μιας επανενωμένης πατρίδας, τα ωφελήματα από τον όποιο φυσικό πλούτο έχει η Κύπρος».

«Είναι σαφές, είπε ο πρόεδρος Χριστόφιας», σύμφωνα με την κ. Αντωνιάδου, «ότι η εκμετάλλευση των οποίων πιθανών αποθεμάτων φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ μπορεί δυνητικά να ενθαρρύνει την επίτευξη λύσης στο κυπριακό πρόβλημα σύντομα, έτσι ώστε όλος ο κυπριακός λαός, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι, να επωφελούνται κάθε θετικής εξέλιξης (σε σχέση με την εξεύρεση υδρογονανθράκων)».

Αναφέρθηκε και σε δήλωση του προέδρου Χριστόφια κατά την μετάβασή του στη Νέα Υόρκη για τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι «η Τουρκία έχει να κερδίσει πολλά από μια λύση του Κυπριακού, καθώς η λύση θα οδηγήσει σε εξομάλυνση των σχέσεων με την Τουρκία, στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και στην κατάληξη συμφωνιών μεταξύ τους σε πολλούς τομείς, περιλαμβανομένου και της τομέα της ενέργειας».

«Η Τουρκία», είπε η κ. Αντωνιάδου, «έχει μια χρυσή ευκαιρία να αποδείξει ότι είναι ένας πραγματικός ειρηνοποιός στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, με το να σεβαστεί την κυριαρχία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, μέσω λόγων και έργων, αλλά και να συνεισφέρει πραγματικά στη διαπραγματευτική διαδικασία στην Κύπρο, μέσω της ενθάρρυνσης της τ/κ ηγεσίας να εργαστεί για μια συμφωνημένη λύση στο κυπριακό πρόβλημα, η οποία επανενώνει την Κύπρο στη βάση της κοινά συμφωνημένης βάσης, για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως αυτή καθορίζεται στη σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ».

«Ένας λαμπερός ορίζοντας ειρήνης, συνεργασίας και οικονομικής ανάπτυξης θα ανοίξει τότε για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου προς το συμφέρον όχι μόνον των χωρών και των λαών, αλλά επίσης και της ευρύτερης ευρωπαϊκής μας οικογένειας», κατέληξε.


Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου