Πριν από μερικά χρόνια ουδείς γνώριζε την ύπαρξή του. Σήμερα ο «πυρετός» του ζεόλιθου όχι μόνο έχει καταλάβει τη Βόρεια Ελλάδα αλλά τείνει να μετατραπεί σε εθνικών διαστάσεων πολιτικό ζήτημα. Η «εντολή» του υφυπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Μανιάτη για την άμεση προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού - με αποκλεισμό της απευθείας ανάθεσης του έργου, διαδικασία που ήδη έχει ακολουθηθεί- για την εκμετάλλευση του πολύτιμου ορυκτού καθιστά το μέλλον της επένδυσης προϋπολογισμού 40 εκατ. ευρώ αβέβαιο.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Τον περασμένο Μάιο ο γενικός γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης, Θύμιος Σώκος υπέγραψε με την εταιρεία GEO-VET τη σύμβαση μίσθωσης δημόσιας λατομικής έκτασης 160 στρεμμάτων στη θέση «Παλαιοχώραφα» του Δημοτικού Διαμερίσματος Πετρωτών του Δήμου Ορεστιάδας.
Ήταν δηλαδή προ των πυλών η εξόρυξη και παραγωγή του πολύτιμου ορυκτού που χρησιμοποιείται από τη βαριά βιομηχανία μέχρι την ανθοκομική και του οποίου η εγχώρια ζήτηση - της τάξης των 120 χιλιάδων τόνων ανά έτος- καλύπτεται αποκλειστικά με εισαγωγές.
Ωστόσο, πολύ γρήγορα την ευφορία των επενδυτών διαδέχτηκε η κατήφεια.
Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης τον Ιούνιο ανακαλεί την απόφαση που είχε λάβει η διυπουργική επιτροπή υπό τον Θεόδωρο Πάγκαλο. Και στέλνει τον φάκελο της υπόθεσης στον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προκειμένου να διερευνηθούν τα αίτια για τα οποία δεν υπήρξε διεθνής διαγωνισμός αλλά απευθείας ανάθεση του έργου εξόρυξης του ζεόλιθου.
Εμπλοκή
Στο σημείο αυτό ξεκινούν τα «παρατράγουδα». Ο κ. Μανιάτης ζητά με νέο έγγραφό του προς τον κ. Σώκο την άμεση προκήρυξη του διαγωνισμού, επικαλούμενος την γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και σχετικό έγγραφο του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.
Την ίδια στιγμή, πηγές που υπεραμύνονται της απευθείας ανάθεσης του έργου επισημαίνουν στο Capital.gr ότι δεν πραγματοποιήθηκε διεθνής διαγωνισμός επειδή, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δικαίωμα μεταλλευτικών ερευνών αποκτούν όσοι εκδηλώσουν πρώτοι ενδιαφέρον και πραγματοποιήσουν τις απαραίτητες γεωτρήσεις.
Στη συνέχεια, όπως προβλέπει ο νόμος, θα πρέπει να καταθέσουν τις σχετικές μελέτες στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος προκειμένου να αποκτήσουν μεταλλευτικό τίτλο, δηλαδή την δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τα πολύτιμα μέταλλα ή ορυκτά.
«Στο πλαίσιο αυτό αλλά και σε εκτέλεση της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής πραγματοποιήθηκε η απευθείας μίσθωση της έκτασης των 120 στρεμμάτων στην GEO-VET» αναφέρουν οι ίδιες πηγές.
Και προσθέτουν ότι η GEO-VET είχε κατοχυρώσει το δικαίωμα μεταλλευτικών ερευνών, έχοντας εκπονήσει το business plan και το master plan για την αξιοποίηση του ορυκτού.
Η επένδυση που σχεδιάζει η εταιρεία είναι προϋπολογισμού της τάξης των 40 εκατομμυρίων ευρώ και αναμένεται ότι θα δημιουργήσει περίπου 100 θέσεις εργασίας.
Πάντως, παράγοντες που παρακολουθούν εκ των έσω την πορεία της επένδυσης κάνουν λόγο για αντικρουόμενα επιχειρηματικά συμφέροντα που «υπαγορεύουν» την στάση που υιοθετεί το ΥΠΕΚΑ.
«Σύννομα όσα πράξαμε»
Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της εταιρείας Ιωάννης Βορδογιάννης, μιλώντας χθες στο Ράδιο Έβρος, σημείωσε ότι υπάρχουν δυο ισότιμες διαδικασίες, αυτή της απευθείας ανάθεσης αν δεν εκφραστεί ενδιαφέρον από άλλους επενδυτές, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση, και εκείνη του ο πλειοδοτικού διαγωνισμού.
«Η εταιρεία GEO-VET από το 2004 μέχρι σήμερα έχει τηρήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες για την απευθείας ανάθεση, όπως ορίζει ο λατομικός κώδικας. Ενώ η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης έχει υπογράψει μισθωτήριο συμβόλαιο με την εταιρεία και υπήρξε εξέλιξη, ο κ. Μανιάτης με διάφορες προσπάθειες προσπαθεί να μπερδέψει όλη αυτή την κατάσταση." σημείωσε.
Ύστερα από όλα αυτά το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο είναι το μέλλον της επένδυσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης φαίνεται να απορρίπτει την διενέργεια διεθνούς διαγωνισμού, ενώ είναι σχεδόν βέβαιο ότι το καινούργιο επεισόδιο της επένδυσης θα «γραφτεί» στις αίθουσες των δικαστηρίων...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου