Το Πρόγραμμα «Έξυπνα Δίκτυα σε 5 Νησιά του Αιγαίου» παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων κ. Πλούταρχο Σακελλάρη, τον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΗ κ. Νίκο Χατζηαργυρίου και τον συντονιστή του Δικτύου Αειφόρων Νήσων Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) κ. Ηλία Ευθυμιόπουλου. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Eσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος.
Το πρωτοποριακό αυτό έργο στόχο έχει να βελτιώσει την ποιότητα του ρεύματος, αλλά και να μειώσει το κόστος παραγωγής του, προωθώντας την εξοικονόμηση ενέργειας, την διείσδυση των ΑΠΕ και την υποδοχή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά ηλεκτρικά συστήματα, ξεκινώντας από τη Λέσβο, τη Λήμνο, τη Σαντορίνη, τη Μήλο και την Κύθνο. Το πρόγραμμα εκτελείται από το ΔΑΦΝΗ και το Ενεργειακό Γραφείο Αιγαίου, σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, τη ΡΑΕ και το ΕΜΠ.
Στην ομιλία του, ο υφυπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα είναι ατύχημα αν η Ελλάδα, ακόμη και σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, δεν κατορθώσει να βρει τρόπο να χρηματοδοτήσει έρευνα για παραγωγή συστημάτων ΑΠΕ και παραμείνει απλά τόπος «φιλοξενίας» τους.
Σε χαιρετισμό που απέστειλε ο Υφυπουργός ΠΕΚΑ κ. Μανιάτης, τόνισε ότι η ανάπτυξη των έξυπνων δικτύων στα ελληνικά νησιά είναι σημαντική για εμάς για λόγους περιβαλλοντικούς και στρατηγικούς σε θέματα ενέργειας, καθώς επίσης για λόγους απασχόλησης και τεχνολογίας. Αναφέρθηκε, επίσης, στους υπολογισμούς σύμφωνα με τους οποίους τα έξυπνα δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας θα μειώσουν τις εκπομπές CO2 στην ΕΕ κατά 9% και την ετήσια κατανάλωση ενέργειας των νοικοκυριών κατά 10%.
Όπως τόνισε στη δική του ομιλία ο κ. Σακελλάρης, η ΕΤΕπ θα χρηματοδοτήσει κατά 85% την πρώτη φάση του έργου,που περιλαμβάνει την τεχνική μελέτη και τα θεσμικά ζητήματα, χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ELENA της ΕΕ, το οποίο ενισχύει δράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Το κυρίως έργο μπορεί να αρχίσει να κατασκευάζεται το 2013 με επενδυτικό κόστος άνω των 40 εκ. €. Ιδιαίτερα τονίστηκε ότι τα έξυπνα δίκτυα μπορούν να υποστηρίξουν τη διάδοση των ηλεκτρικών αυτοκινήτων στα νησιωτικά συστήματα.
Μέσω του προγράμματος, θα χρηματοδοτηθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων ισχύος 1,5 μεγαβάτ, 21 σταθμών φόρτισης για ηλεκτρικά οχήματα, 180.000 έξυπνων μετρητών σε 180.000 καταναλωτές που θα επιτρέπουν την αποστολή στοιχείων για την κατανάλωση σε πραγματικό χρόνο, τη διαχείριση της ζήτησης από απόσταση, τον εντοπισμό βλαβών από μακριά και την εφαρμογή «ευέλικτων» τιμολογίων.
Τα έξυπνα δίκτυα θα επιτρέψουν την αύξηση της συμμετοχής των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο των νησιών έως και σε 30% και την εξοικονόμηση ενέργειας της τάξης των 42 γιγαβατωρών ετησίως.
Στην παρουσίαση του προγράμματος για τα έξυπνα δίκτυα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Νίκος Χατζηαργυρίου επισήμανε τη σημασία τους στην μείωση της εξάρτησης των νησιών από το πετρέλαιο, αλλά και με την εγκατάσταση τηλε-μετρητών, που θα βοηθούν τους καταναλωτές να επιλέγουν τις φθηνότερες ώρες κατανάλωσης.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν, με εκτενείς παρεμβάσεις τους, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δήλωσαν την στήριξή τους στην ιδέα των «έξυπνων δικτύων», επισημαίνοντας, ωστόσο, τα λάθη και που έχουν σημειωθεί ως τώρα στην διάδοση των ΑΠΕ στα νησιά.
Πηγή energia.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου