Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Ασφυκτικές συνθήκες από λύματα


Το ζήτημα της ορθολογικής διαχείρισης των υγρών λιβαδιών τέθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων LIFE-NATURE, που εφαρμόστηκαν σε διάφορους υγροτόπους της χώρας μας μετά το 2002.
Συνθήκες ασφυκτικές για ψάρια, πουλιά και άλλους «κατοίκους» υδάτιων και παρυδάτιων περιοχών, διαπιστώθηκε πως δημιουργούν αστικά και βιομηχανικά λύματα, φυτοφάρμακα, τοξικά και οικιακά απορρίμματα, τεχνικά έργα, η αλλαγή χρήσης γης κ.ά. Παράκτιοι υγρότοποι απειλούνται με υφαλμύρωση, ενώ εσωτερικά νερά (λίμνες, ποτάμια) με σταδιακή υποβάθμιση έως και πλήρη εξαφάνιση, επισημαίνει ο ερευνητής του Ινστιτούτου Αλιευτικών Ερευνών Καβάλας, επίκουρος καθηγητής Ωκεανογραφίας στο Πολυτεχνείο Ξάνθης, Γιώργος Συλαίος, παρ' ότι η εικόνα είναι καλύτερη σε σύγκριση με το παρελθόν.
Διττό ρόλο, κατά τον πρόεδρο των ερευνητών του ΕΘΙΑΓΕ, από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης, Πάνο Πλατή, διαδραματίζουν φυτοφάρμακα και λιπάσματα, αφού ορισμένα απ' αυτά παραδόξως ενδυναμώνουν το υδάτινο περιβάλλον με θρεπτικά συστατικά προς όφελος ορισμένων πλασμάτων του γλυκού νερού, αλλά αποτελούν απειλή κυρίως για αμφίβια κι ερπετά.
Οι ελληνικοί υγρότοποι έχουν υποβαθμιστεί από διάφορες αιτίες, γεγονός που έχει συνέπειες και στα υγρά λιβάδια, αλλά τα προγράμματα ανέδειξαν και τοπικά προβλήματα. Ειδικότερα, κατά τον Γ. Συλαίο:
ΑΜΒΡΑΚΙΚΟΣ Στον Αμβρακικό, στο δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου στην Ηπειρο επιτεύχθηκε υδρολογική διαχείριση μέσω ενός συστήματος τάφρων, θυροφραγμών και καναλιών, που αφορούσαν τη μεταφορά και τροφοδοσία γλυκού νερού σε καθορισμένες ποσότητες ανά τακτά χρονικά διαστήματα.
ΠΡΟΚΟΠΟΣ - ΚΟΤΥΧΙ Στις λιμνοθάλασσες Πρόκοπου-Κοτυχίου στη βορειοδυτική Πελοπόννησο διαπιστώθηκε σταδιακή υποβάθμιση των οικοσυστημάτων, εκχέρσωση εδαφών, ώστε να μετατραπούν σε γεωργικές καλλιέργειες, ενώ υπήρξαν ρυπαντικά φορτία από φυτοφάρμακα. Αναπτύχθηκε και λειτούργησε δίκτυο συστηματικής παρακολούθησης για την ποιότητα του νερού.
ΜΙΚΡΗ ΠΡΕΣΠΑ Στη Μικρή Πρέσπα το οικοσύστημα επηρεαζόταν από τη διακύμανση της στάθμης. Κατασκευάστηκε νέο θυρόφραγμα ρύθμισης των υδάτινων εκροών προς τη Μεγάλη Πρέσπα και αντικαταστάθηκε το υπάρχον θυρόφραγμα.
ΔΕΛΤΑ ΕΒΡΟΥ Στο Δέλτα του ποταμού η λειτουργία της λιμνοθάλασσας προσομοιώθηκε με τη χρήση μαθηματικών μοντέλων. Προτάθηκε η αποκατάσταση μέσω της επαναπλημμύρισης μιας αποξηραμένης λιμνοθάλασσας.
ΝΕΣΤΟΣ Στις εκβολές του ποταμού ζητήθηκε αποκατάσταση της παλαιάς δομής του Δέλτα, διότι η υφαλμύρωση των υπόγειων υδροφόρων επηρέαζε σημαντικά τη δομή και την ανάπτυξη της βλάστησης.
Πηγή enet.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου