Παρασκευή 11 Νοεμβρίου 2011

ΔΕΗ: Ενδοσυνδικ​αλιστικός Πόλεμος για Πτολεμαΐδα 5

Ενδοσυνδικαλιστικές αναταράξεις προκαλεί  η κατασκευή της λιγνιτικής μονάδας Πτολεμαΐδα 5. Η  ΓΕΝΟΠ και το τοπικό σωματείο της Πτολεμαΐδας Σπάρτακος, παρότι μέλος της ομοσπονδίας, προσεγγίζουν εντελώς διαφορετικά την προοπτική κατασκευής της νέας μονάδας.

Το υψηλό κόστος της,  το οποίο θα είναι κατά πολύ μεγαλύτερο από 1,3 δισ. ευρώ, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα ξεπερνά τις δυνατότητες της ΔΕΗ, ιδίως υπό τις παρούσες συνθήκες οικονομικής στενότητας της επιχείρησης, της πιστωτικής στενότητας των ελληνικών τραπεζών και των υψηλών επιτοκίων που ισχύουν για τις ελληνικές εταιρίες.

Με τα δεδομένα αυτά, οι σκέψεις του υπουργείου και της διοίκησης της ΔΕΗ για απόσχιση της μονάδας αυτής  από την επιχείρηση και για μερική ιδιωτικοποίησή της, με συμμετοχή του κατασκευαστή που θα επιλεγεί στο εταιρικό σχήμα που θα την κατασκευάσει και θα την εκμεταλλεύεται, προκαλούν ποικίλες αντιδράσεις.

Η διοίκηση της ΓΕΝΟΠ σε χθεσινή της ανακοίνωση δηλώνει ότι  δεν θα δεχτεί και δεν θα δώσει τη συναίνεσή της στην παραχώρηση της νέας μονάδας σε ιδιώτες.
Κύριο επιχείρημά της είναι ότι τυχόν παραχώρηση της νέας μονάδας σε σχήμα ανεξάρτητο από τη ΔΕΗ,  σε συνδυασμό με τις μεταβιβάσεις 4 λιγνιτικών μονάδων στον ιδιωτικό τομέα, στο πλαίσιο του ανοίγματος της αγοράς λιγνίτη, μειώνει δραματικά το λιγνιτικό «πορτοφόλιο» της επιχείρησης.

Από την πλευρά του Σπάρτακου, το θέμα προσεγγίζεται από εντελώς διαφορετική οπτική. Κύριο μέλημα του ισχυρότατου τοπικού σωματείου,  με πάνω από 3.000 μέλη, είναι η διατήρηση της απασχόλησης στην περιοχή, και ο μόνος τρόπος να επιτευχθεί αυτό είναι να υπάρχουν σε λειτουργία μονάδες ηλεκτροπαραγωγής.  Έτσι, ο Σπάρτακος δεν θέτει ως πρώτο ζητούμενο τον πλήρη έλεγχο των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από τη ΔΕΗ, αλλά τη συνέχιση της παραγωγικής διαδικασίας στα λιγνιτωρυχεία.

Σε χθεσινή του δήλωση, ο πρόεδρος του Σπάρτακου, Γιώργος Αδαμίδης, ξεκαθαρίζει τη θέση του, τονίζοντας μεταξύ άλλων: « Η οικονομική κατάσταση σε επίπεδο εθνικό είναι πάρα πολύ ρευστή και οι επιπτώσεις της είναι απολύτως αισθητές σε καθημερινή βάση». «Τα οικονομικά της επιχείρησης μπορεί να καταστήσουν μη δυνατή την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 εξαιτίας πιθανής αδυναμίας εξασφάλισης της επαρκούς χρηματοδότησης».

Η δήλωσή του καταλήγει με το ερώτημα προς όσους αντιδρούν σε μία προοπτική μερικής ιδιωτικοποίησης της μονάδας: «Αν ετίθεντο μπροστά στο δίλημμα  κατασκευή της μονάδας με συμμετοχή ιδιώτη (που ούτως ή άλλως καθορίζεται πια από το επικυρωμένο μνημόνιο) ή ακύρωση της επένδυσης εξαιτίας αδυναμίας χρηματοδότησης, αλήθεια τι θα απαντούσαν;».

Τέλος, ο κ. Αδαμίδης αφήνει να εννοηθεί ότι  ο πόλεμος που υφίσταται έχει άμεση σχέση με τις διαδικασίες που θα εξελιχθούν το επόμενο διάστημα για την εκλογή νέας διοίκησης.

Οι σκέψεις για  την πιθανή μεταβίβαση του 50% της νέας λιγνιτικής μονάδας, η οποία έχει ισχύ περίπου 600 μεγαβάτ, γίνονται για τον επιπλέον λόγο ότι με τον τρόπο αυτόν η Ελλάδα θα μπορέσει να καλύψει ευκολότερα τις υποχρεώσεις της έναντι της Ε.Ε. για το άνοιγμα της αγοράς λιγνίτη, θέμα που εκκρεμεί εδώ και μία 4ετία και για το οποίο υπάρχει σε εξέλιξη παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Ωστόσο, μέχρι στιγμής, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ του ΥΠΕΚΑ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έχουν ολοκληρωθεί, ενώ το μοντέλο που μέχρι πριν απόλίγο πρότεινε η ελληνική πλευρά  προέβλεπε την παραχώρηση σε ιδιώτες 4 λιγνιτικών μονάδων (2 του ΑΗΣ Αμυνταίου και 2 του ΑΗΣ Μεγαλόπολης), σε συνδυασμό με ανταλλαγές (swaps) ποσοτήτων ηλεκτρικής ενέργειας που παράγει η ΔΕΗ με ιδιώτες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το άνοιγμα  των προσφορών για την κατασκευή της μονάδας Πτολεμαΐδα 5 έγινε στις 24 Οκτωβρίου. Προσφορές κατέθεσε η ΤΕΡΝΑ με υπεργολάβους τις εταιρίες Hitachi Power Europe GmbH, Hitachi Ltd. Ιαπωνίας και τη Hamon Environmental GmbH και συνολικό τίμημα 1.394.634.137,82 ευρώ, για μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 660 MW.

Επίσης, κατέθεσε προσφοράο όμιλος εταιριών Alstom Power System S.A., Alstom Power Systems GmbH, Alstom Hellas, METKA και DAMCΟ Energy  με επικεφαλής την Alstom Power Systems και με συνολικό τίμημα 1.557.786.200 ευρώ, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται ποσό 46.398.200 ευρώ, που αντιστοιχεί στην τιμολόγηση των τεχνικών αποκλίσεων, για μονάδα εγκατεστημένης ισχύος 598,9 MW.

Πηγή euro2day.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου