Κυριακή 6 Νοεμβρίου 2011

Ξεκινά στο Μαρόκο το Πρώτο Έργο του Προγράμματος Desertec


Στο Μαρόκο πρόκειται να κατασκευαστεί το πρώτο ηλιακό πάρκο, ως κομμάτι του φιλόδοξου προγράμματος Desertec, που θα αφορά τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή και θα μεταφέρει ενέργεια στην Ευρώπη. Η ανέγερσή του θα αρχίσει μέσα στο 2012, όπως ανακοίνωσε η κοινοπραξία Desertec, στην οποία μετέχουν γερμανικοί κυρίως όμιλοι, όπως η Siemens η Deutsche Bank και η E.ON.
Η ακριβής τοποθεσία, όπου θα κατασκευαστεί το πάρκο συνολικής ισχύος 500 μεγαβάτ δεν έγινε γνωστή, όμως πιθανολογείται ότι θα είναι κοντά στη - γνωστή ως «πύλη της ερήμου»- πόλη Ουαρζαζάτ, στο κεντρικό Μαρόκο. Το πάρκο θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της συγκεντρωμένης ηλιοθερμίας, δηλαδή θα χρησιμοποιεί παραβολικά κάτοπτρα για την παραγωγή θερμότητας που θα διοχετεύεται σε συμβατικές τουρμπίνες ατμού.
Το έργο θα καλύπτει έκταση 12 τετραγωνικών χιλιομέτρων και θα στοιχίσει 2 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με τον Πολ φαν Ζον του ομίλου Dii, θα αποτελεί «πρότζεκτ - σημείο αναφοράς» προκειμένου οι επενδυτές να πειστούν ότι το όραμα της πρωτοβουλίας Desertec δεν είναι μια χίμαιρα, αλλά θα μπορούσε μέσα στις επόμενες δεκαετίες να αποτελέσει βασική πηγή ανανεώσιμης ενέργειας. Ο προϋπολογισμός για την κατασκευή ολόκληρου του δικτύου ηλιακών και αιολικών πάρκων αγγίζει τα 400 δισεκατομμύρια.
Για την Desertec, το πρόγραμμα θα ωφελήσει τόσο τις χώρες της Βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής όσο και την Ευρώπη, η οποία αν όλα εξελιχθούν βάσει σχεδίου- θα προμηθεύεται έως το 2050 το 15% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται από το κολοσσιαίο δίκτυο.
«Ανάλογα με την τεχνολογία, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να αρχίσει το 2014 και σίγουρα όχι μετά από το 2016», δήλωσε σε γερμανική εφημερίδα ο Ερνστ Ράουχ της Munich Re, η οποία διαδραματίζει ηγετικό ρόλο στην πρωτοβουλία Desertec. Σύμφωνα με στελέχη των ομίλων που μετέχουν, ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις με την Τυνησία για την κατασκευή του δεύτερου πάρκου, ενώ επόμενος «στόχος» είναι η Αλγερία, λόγω της μικρής απόστασης από το δίκτυο της δυτικής Ευρώπης. Έως το 2020, στο σχέδιο αναμένεται να έχουν ενταχθεί Λιβύη, Αίγυπτος, Τουρκία, Συρία και Σαουδική Αραβία.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου