Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ξεκινά η Ε.Ε. τις Διαδικασίες για τον Καθορισμό του Στόχου του 2030 για τις ΑΠΕ


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε σήμερα τις διαδικασίες για τον προσδιορισμό των στόχων του 2030, με την έκδοση ενός «πράσινου κειμένου», το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για να αποτυπωθούν οι σκοποί των κρατών-μελών και της Κομισιόν σε ότι έχει να κάνει με την μείωση των ρύπων, τη διείσδυση των ΑΠΕ και την εξοικονόμηση ενέργειας στα χρόνια από το 2020 και μετά.
Ως γνωστόν, ο στόχος 20-20-20 της Ε.Ε. έθεσε υψηλά προαπαιτούμενα για τα κράτη-μέλη τόσο στην μείωση των ρύπων, όσο και στις ΑΠΕ. Κατ’ επέκταση, εδώ και μερικά χρόνια έχει αρχίσει η συζήτηση για το ποιοι θα πρέπει να είναι οι ποσοτικοί στόχοι για το 2030, δεδομένου του ότι ως το 2050 η ευρωπαϊκή οικονομία θα πρέπει να είναι σχεδόν μηδενικού άνθρακα.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, το πολιτικό αυτό κενό που αφορά τα χρόνια ως το 2030 πρέπει να καλυφθεί ώστε να περιοριστεί η ρυθμιστική αβεβαιότητα και να μπορούν οι επενδυτές ήδη από τώρα να προγραμματίσουν με ασφάλεια τις κινήσεις τους.
«Η δημόσια διαβούλευση που ξεκινάει τώρα, παρέχει την αρχική βάση για τον φιλόδοξο και δεσμευτικό στόχο των ΑΠΕ για το 2030, στα πλαίσια μιας ολικής λύσης για το κλίμα και την ενέργεια», σχολίασε ο Ράινερ Χίνρικς-Ραλς, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ΑΠΕ ( EREC).
«Αυτή είναι η μακροχρόνια σκέψη που χρειάζεται να έχει η Ε.Ε. προκειμένου να επιτύχει τις δεσμεύσεις της για το 2050 και την αποανθρακοποίηση, σταθεροποιώντας ταυτόχρονα τις τιμές. Η μακροπρόθεσμη προσήλωση στις ΑΠΕ οδηγεί σε μειωμένα κόστη και έχει αποδειχτεί ότι είναι ο τρόπος προς τα εμπρός», πρόσθεσε.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου