Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

BP: Μειωμένο Κατά 25% το Ενδιαφέρον για το Αέριο του Σαχ Ντενίζ στην Ευρώπη


Η BP, μια από τις πετρελαϊκές που αναπτύσσουν το τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου Σαχ Ντενίζ στο Αζερμπαϊτζάν, διαπιστώνει μικρότερο ενδιαφέρον από τους Ευρωπαίους καταναλωτές για προμήθειες από την συγκεκριμένη πηγή στο μέλλον.
Όπως αποκάλυψε ο αντιπρόεδρος ανάπτυξης της ΒΡ στο Σαχ Ντενίζ, Αλ Κουκ, παρατηρείται μείωση στη ζήτηση των Ευρωπαίων υποψήφιων αγοραστών κατά 25% από το 2010 και μετά. Όλα αυτά ενώ δαπανώνται πολλά δισεκατομμύρια προκειμένου να ολοκληρωθεί η β’ φάση ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ ως το 2018-19, οπότε και θα ξεκινήσουν οι εξαγωγές προς δυσμάς.
«Πέρυσι η ζήτηση για αζέρικο αέριο ήταν 40 δις. κ.μ. και τώρα είναι 30 δις. κ.μ.», παρατήρησε ο Κουκ, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ο ίδιος έσπευσε να διευκρινίσει ότι και πάλι, η ζήτηση υπερκαλύπτει τις προσφερόμενες ποσότητες, οπότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Θυμίζουμε ότι η β’ φάση ανάπτυξης του Σαχ Ντενίζ θα οδηγήσει σε εξαγωγές ύψους 16 δις. κ.μ., από τις οποίες τα 10 δις. κ.μ. θα κατευθυνθούν προς τις αγορές της Ευρώπης.

Ο Κουκ δεν παρέλειψε πάντως να αναφερθεί και στην Ελλάδα, λέγοντας:
«Στα τέλη του περσινού έτους αναμέναμε με αγωνία τις εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, αλλά η επιθυμία για αζέρικο αέριο στην Ελλάδα και τη Νότια Ευρώπη δεν έχει εξασθενίσει από την οικονομική κρίση».
Σημειώνεται, τέλος, ότι η κοινοπραξία του Σαχ Ντενίζ πρόκειται να λάβει τον φετινό Ιούνιο την τελική απόφασή της για τον αγωγό που θα μεταφέρει το αζέρικο αέριο προς την Ευρώπη. Στα πλαίσια αυτά, η κοινοπραξία καλείται να επιλέξει μεταξύ του αγωγού ΤΑΡ που διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και του αγωγού Nabucco West που δεν περνάει από την ελληνική επικράτεια.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου