Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

«Αγκάθι» στις Διαπραγματεύσεις για την Επόμενη Δόση το Χαράτσι της ΔΕΗ


Σε μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα εξελίσσεται για την κυβέρνηση η διατήρηση του χαρατσιού της ΔΕΗ. Ειδικότερα η τρόικα επιθυμεί να συνεχιστεί η είσπραξη του φόρου ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ, καθώς θεωρεί ότι σε αντίθετη περίπτωση θα ανοίξει τρύπα στον προϋπολογισμό που θα φτάσει το 1 δισ. ευρώ. Για το θέμα το υπουργείο Οικονομικών έχει ολοκληρώσει την προεργασία και έχει καταρτίσει σχετικά σενάρια τα οποία ο υπουργός κ. Γ. Στουρνάρας θα παρουσιάσει την προσεχή Τετάρτη στους επικεφαλής της τρόικας.

Άλλα θέματα που απασχολούν την κυβέρνηση στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων για την επόμενη δόση είναι η απάντηση της τρόικας αν δέχεται ή όχι το νέο σχέδιο για την κινητικότητα στο Δημόσιο, το οποίο έστειλε ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντώνης Μανιτάκης. Για το θέμα συνεδρίασε το οικονομικό επιτελείο χθες το βράδυ επί 4,5 ώρες υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Σημαντικό θέμα είναι και η απόκλιση των εσόδων την οποία η τρόικα – ειδικά το ΔΝΤ- αποδίδει στην υστέρηση του έργου του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Ο Πρωθυπουργός, ο οποίος πιθανότατα θα είναι και πάλι σήμερα στο υπουργείο Οικονομικών σε μια ένδειξη της σημασίας που αποδίδει στο θέμα, έθεσε τον στόχο της ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για όλα τα θέματα ως τις 12 Απριλίου.
Στόχος είναι στο άτυπο Eurogroup της Ιρλανδίας στις 12 Απριλίου να διασφαλιστεί η αποδέσμευση των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης Μαρτίου και να ανοίξει παράλληλα ο δρόμος για τη σταδιακή εκταμίευση των περίπου 6 δισ. ευρώ που έχει να λαμβάνει η Ελλάδα με την ολοκλήρωση του ελέγχου.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου