Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Αισιόδοξη η Eni για τις Δραστηριότητές της στην Τουρκία, Παρά τις Αντιδράσεις


Τη λύπη της για την απόφαση των τουρκικών αρχών να διακόψουν τα σχέδια συνεργασίας με την ΕΝΙ εξέφρασε σήμερα η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία, μέσω του διευθυντή της, Πάολο Σκαρόνι ο οποίος ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη συνέχιση της συνεργασίας.
Ο Σκαρόνι δήλωσε ότι λυπάται "για την αντίδραση του Τούρκου υπουργού" Ενέργειας, Τανέρ Γιλντίζ, που έλαβε την απόφαση αυτή επειδή η ΕΝΙ συμμετέχει στα προγράμματα εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Κύπρο. "Είμαι όμως αρκετά αισιόδοξος ότι θα βρούμε σημεία συνεννόησης προς το συμφέρον όλων και ότι οι σχέσεις μας θα ξαναγίνουν καλές, όπως ήταν πάντα", είπε στο περιθώριο ενός συνεδρίου στη Ρώμη.

Ο διευθυντής της ΕΝΙ διαβεβαίωσε ότι το σχέδιο γεωτρήσεων σε συνεργασία με τις κυπριακές αρχές δεν θα διακοπεί. Σημείωσε ότι "η οροθέτηση των χωρικών υδάτων δεν είναι πολύ σαφής" αλλά πρόσθεσε ότι "σε κάθε περίπτωση θα τηρηθεί η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της οποίας είναι μέλος η Κύπρος".
Στην Τουρκία η ΕΝΙ διανέμει ρωσικό φυσικό αέριο που μεταφέρεται μέσω του αγωγού Μπλου Στριμ. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της, οι πωλήσεις της το 2010 έφτασαν τα 3,95 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ενώ το 2011 άγγιξαν τα 7 δισεκατομμύρια. Ο ιταλικός όμιλος σε συνεργασία με την τουρκική çalik Holding σχεδίαζε την κατασκευή ενός πετρελαιαγωγού που θα συνέδεε τη Σαμψούντα, στη Μαύρη Θάλασσα, με το Τζεϊχάν, στις ακτές της Μεσογείου.
Όσον αφορά αυτό το σχέδιο, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ είπε ότι η çalik Holding θα λάβει μόνη της αποφάσεις, σημειώνοντας ωστόσο ότι η κυβέρνηση δεν διάκειται ευνοϊκά απέναντι στη συμμετοχή της ΕΝΙ στο συγκεκριμένο έργο.
Πηγή energia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου