Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ντάισενμπλουμ: Και τα Έσοδα Από το Φυσικό Αέριο να Χρησιμοποιηθούν για την Αποπληρωμή του Δανείου της Κύπρου


Και το φυσικό αέριο της Κύπρου βρίσκεται στο στόχαστρο της ΕΕ, όπως δείχνουν οι τελευταίες δηλώσεις του προέδρου του Eurogroup,Γερούν Ντάισενμπλουμ.
Συγκεκριμένα, ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών και πρόεδρος του Eurogroup δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό BNR ότι τα μελλοντικά έσοδα από το φυσικό αέριο μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του δανείου διάσωσης των 10 δισ. ευρώ που δίνει η τρόικα.
«Ως μέρος της παρέμβασης στην Κύπρο, ο τραπεζικός κλάδος έχει λίγο – πολύ ‘ξεζουμιστεί’. Το ΔΝΤ προβλέπει τη συρρίκνωσή του κατά 50%. Η χώρα θα πρέπει να κάνει περικοπές, να αυξήσει τη φορολογία αλλά και τον τουρισμό. Επομένως, η σκέψη μας πηγαίνει αμέσως στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που πρόσφατα ανακαλύφθηκαν στα ανοικτά της Κύπρου», είπε.


Όπως είχε γράψει προχθές το energiagr (βλ. εδώ), τα χρήματα που θα απέφερε η τιτλοποίηση δεν θα μπορούσαν να διατεθούν στο Υπουργείου Οικονομικών για κάλυψη δημοσιονομικών ελλειμμάτων ή την ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών. Κι αυτό γιατί, στην περίπτωση επιτυχούς τιτλοποίησης μελλοντικών εσόδων από την αναμενόμενη εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, τα έσοδα θα πρέπει να διατεθούν αποκλειστικά – μέσω της Κρατικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου (ΚΡΕΤΥΚ) – για την κατασκευή της υποδομής για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο κάτι τέτοιο θα έβρισκε κάθετα αντίθετη την τρόικα, η οποία θα ήθελε άμεσα έσοδα από το φυσικό αέριο, με συνέπεια να τεθούν ενδογενή εμπόδια για την ίδια την υλοποίηση μίας τέτοιας πρότασης.

Στο ίδιο άρθρο, τονιζόταν, εξάλλου, ότι, συνεπώς «η Κυπριακή πολιτική ηγεσία θα πρέπει στο εξής να είναι άκρως επιφυλακτική σε οιασδήποτε προτάσεις περί τιτλοποίησης εσόδων από το φυσικό αέριο καθότι αποτελούν μια πρώτης τάξης ευκαιρία για την τρόικα και συνιστούν παγίδα για τον πλήρη έλεγχο των κοιτασμάτων και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης. Για αυτό είναι προτιμότερο να ακολουθηθεί ο καθιερωμένος τρόπος εκμετάλλευσης μέσω των διεθνώς ανεγνωρισμένων συμφωνιών επιμερισμού παραγωγής βάσει των οποίων τα έσοδα θα εισπράττονται απευθείας από το Κυπριακό Δημόσιο και όχι από την τρόικα».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου