Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Ξεκινά η Περιοδεία της Greenpeace για την Προστασία της Θάλασσας


Ξεκίνησε σήμερα από την Άνδρο, την καρδιά της συμμαχίας της Greenpeace με τους παράκτιους αλιείς, η περιοδεία τουArctic Sunrise στις Κυκλάδες με στόχο την προστασία των ελληνικών θαλασσών και των ανθρώπων που εξαρτώνται από αυτές. Κατά την είσοδο του Arctic Sunriseστο λιμάνι της Άνδρου, παράκτιοι αλιείς σχημάτισαν στολίσκο που υποδέχτηκε το πλοίο, διεκδικώντας δυναμικά για άλλη μία φορά από την ελληνική πολιτική ηγεσία ένα βιώσιμο μέλλον με ζωντανές θάλασσες. 
Τη συμμαχία μεταξύ Greenpeace και παράκτιων αλιέων συμπληρώνουν δεκάδες χιλιάδες πολίτες που καλούν τον αρμόδιο υπουργό για θέματα αλιείας, κ. Τσαυτάρη να αξιοποιήσει τη μοναδική ευκαιρία για την προστασία των θαλασσών μας ψηφίζοντας τη ριζική αναθεώρηση της Κοινής Αλιευτικής Πολίτικης (ΚΑλΠ) και να ανακοινώσει τα πρώτα βήματα για τη δημιουργία του θαλάσσιου καταφυγίου στις Κυκλάδες.

Το Arctic Sunrise βρίσκεται στη χώρα μας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής περιοδείας της οργάνωσης με στόχο να ασκήσει πίεση στους Ευρωπαίους Υπουργούς, λίγες εβδομάδες πριν την τελική ψηφοφορία για την ΚΑλΠ. Ήδη μέσα σε λίγες μόνο μέρες, περισσότεροι από 10.000 πολίτες συμμετέχουν και στηρίζουν την πανευρωπαϊκή περιοδεία της Greenpeace. Οι αλιείς από τον στόλο συναντήθηκαν με έναν Βούλγαρο ψαρά, ο οποίος ταξίδεψε με το Arctic Sunrise για να παραδώσει στους Έλληνες ψαράδες ένα ναυτικό φανό που συμβολίζει το φως της ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον καθώς και την κοινή φωνή των παράκτιων ψαράδων που δυναμώνει σε όλη την Ευρώπη.
‘Το θέαμα από το κατάστρωμα του Arctic Sunrise , καθώς μπαίνουμε στο λιμάνι της Άνδρου, είναι συγκινητικό: οι άνθρωποι που εξαρτώνται από τις θάλασσές μας βρίσκονται δίπλα μας αφήνοντας για λίγο τις δουλειές τους μόνο και μόνο για να μας υποδεχθούν. Ξέρουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν άλλα δέκα χρόνια μέχρι να ληφθούν μέτρα για την προστασία των θαλασσών, είναι τώρα ή ποτέ’, δήλωσε η Άντζελα Λάζου – Dean, υπεύθυνη της εκστρατείας τηςGreenpeace για το θαλάσσιο περιβάλλον. ‘ Στο πλευρό μας έχουμε δεκάδες χιλιάδες πολίτες που καλούν τον κ. Τσαυτάρη να υποστηρίξει τα συμφέροντα αυτών των ανθρώπων’, συνέχισε η Λάζου – Dean.
H Greenpeace , εκατοντάδες παράκτιοι αλιείς από όλη την Ελλάδα και δεκάδες χιλιάδες πολίτες καλούν τον Έλληνα υπουργό αρμόδιο για θέματα αλιείας, κ. Τσαυτάρη:
1. Να ψηφίσει τη ριζική αναθεώρηση της ΚΑλΠ, η οποία:
i. Θα ανακτήσει τα αλιευτικά αποθέματα σε υγιή επίπεδα μέχρι το 2015
ii. Θα δώσει πρόσβαση σε αλιευτικά πεδία κατά προτεραιότητα στους παράκτιους ψαράδες
iii. Θα μειώσει την αλιευτική ικανότητα (υπέρογκο στόλο) αποσύροντας πρώτα τα πιο καταστροφικά σκάφη.
2. Να στηρίξει αποφασιστικά τη δημιουργία θαλάσσιου καταφυγίου στις Βόρειες Κυκλάδες
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου