Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Σημαντικό για το Βελιγράδι το Ρωσικό Αέριο

Ζωτικής σημασίας για τη Σερβία χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός τη χώρας Ίβιτσα Ντάσιτς τις δύο συμφωνίες για τη μακροχρόνια προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα, που υπεγράφησαν από εκπροσώπους της κυβέρνησης και τον πρόεδρο του εκτελεστικού συμβουλίου της ρωσικής ενεργειακής εταιρείας Gazprom.

Ο κ. Ντάσιτς τόνισε ότι πρόκειται για συμφωνίες που θα δώσουν ώθηση σε μεγάλες επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν το σύνολο των σχέσεων μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας, τονίζεται σε ανακοίνωση της σερβικής κυβέρνησης.


Είναι η πρώτη φορά που η Σερβία υπέγραψε με τη ρωσική ενεργειακή εταιρεία Gazprom μακροχρόνια συμφωνία με ισχύ μέχρι το 2020, ενώ όλες οι προηγούμενες είχαν ισχύ ενός έτους, πρόσθεσε ο κ. Ντάσιτς.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το συμφέρον της Σερβίας είναι να έχει φθηνότερο αέριο, ασφάλεια προμηθειών και ευέλικτους όρους πληρωμών, ούτως ώστε να αποφύγει το ενδεχόμενο να βρεθεί αντιμέτωπη με πρόστιμα.

Αναφερόμενος στο έργο του αγωγού φυσικού αερίου South Stream, επένδυση ύψους 1,7 δισ. ευρώ (το σερβικό τμήμα του αγωγού), ο κ. Ντάσιτς τόνισε ότι η υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει το επόμενο έτος ή ίσως νωρίτερα (τον Δεκέμβριο του 2013) και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα ολοκληρωθεί μέχρι το 2016.

Ο κ. Ντάσιτς επισήμανε ότι, η συνεργασία και ο υψηλός βαθμός κατανόησης στις σχέσεις Σερβίας – Ρωσίας αποτελούν το “δρόμο” προς την υπογραφή μιας συμφωνίας στρατηγικής συμφωνίας και ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Ρωσία στις 10 και 11 Απριλίου.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίλερ σημείωσε ότι η Σερβία θα λάβει φυσικό αέριο σε προνομιακές τιμές μέχρι το 2021, μειωμένες κατά 13% σε σχέση με τις προηγούμενες.

Υπογράμμισε δε, ότι η Σερβία είναι στρατηγικός εταίρος της Ρωσίας στον τομέα της ενέργειας, στον οποίο αρκετά έργα υλοποιήθηκαν με επιτυχία, όπως η συνεργασία για την κατασκευή των υπόγειων αποθηκευτικών εγκαταστάσεων φυσικού αερίου στο Μπανάτσκι Ντβορ, η (ρωσική) επένδυση στην πετρελαϊκή βιομηχανία της Σερβίας και το έργο του αγωγού South Stream.

Ο κ. Μίλερ ανακοίνωσε ότι, το ρωσικό φυσικό αέριο θα φθάσει στις ακτές της Βουλγαρίας μέσω του αγωγού South Stream τον Δεκέμβριο του 2015, ενώ οι προμήθειες φυσικού αερίου στη Σερβία μέσω του αγωγού θα ξεκινήσουν το 2016.

Ο κ. Μίλερ συναντήθηκε και με τον πρόεδρο της Σερβίας Τόμισλαβ Νίκολιτς, ο οποίος υπογράμμισε ότι οι δύο χώρες έχουν παραδοσιακά καλές και φιλικές σχέσεις, οι οποίες ενισχύονται περισσότερο από την μεταξύ τους επιτυχημένη οικονομική συνεργασία.

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε ότι, η ηγεσία της χώρας θα καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να δικαιώσει την εμπιστοσύνη που επιδεικνύουν οι Ρώσοι επενδυτές στη χώρα, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων “Τανγιούνγκ”.

Από την πλευρά του, ο κ. Μίλερ αναφέρθηκε στις ρωσικές επενδύσεις στη Σερβία, υπενθυμίζοντας την επένδυση των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ στην πετρελαϊκή βιομηχανία και τα σχέδια για την τοποθέτηση επιπλέον κεφαλαίων ύψους τριών δισ.ευρώ σ' αυτήν.

Πηγή  ΑΠΕ-ΜΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου