Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Συνεχίζουν Κανονικά τα ΕΛΠΕ την Παρουσία τους στην Κύπρο


Σημαντική παρουσία διαθέτει στην Κύπρο η Ελληνικά Πετρέλαια Κύπρου Ltd, θυγατρική του ομίλου της ΕΛ.ΠΕ., η οποία είναι και η μοναδική ελληνική εταιρία εμπορίας καυσίμων που δραστηριοποιείται στο Νησί. Η εταιρία ελέγχει το 1/3 της αγοράς καυσίμων της Κύπρου, διαθέτοντας 83 πρατήρια, με το σήμα ΕΚΟ. Έχει δημιουργηθεί με την εξαγορά της BP Cyprus Ltd, το 2002 και σήμερα δραστηριοποιείται σε όλο το φάσμα των καυσίμων, έχοντας πελάτες τόσο εμπορικούς, όσο και βιομηχανικούς.
Κύκλοι της ΕΛ.ΠΕ. δήλωσαν στο energiagr ότι καθώς η Κύπρος είναι μια μικρή αγορά καυσίμων, η επιρροή από τις τελευταίες εξελίξεις αναμένεται να έχει περιορισμένες επιπτώσεις στα μεγέθη του ομίλου. Μάλιστα, η εταιρία δεν σκοπεύει να συρρικνώσει την παρουσία της στην Κύπρο, αντίθετα, θα παραμείνει και θα συνεχίσει κανονικά τη δραστηριότητα της. Όπως έγινε γνωστό από την ΕΛ.ΠΕ., η θυγατρική της διαθέτει στην Κύπρο μόνον κεφάλαια κίνησης απαραίτητα για τα λειτουργικά αποθέματα της. Τα πρατήρια της είναι από τα ελάχιστα που εξυπηρετούν και με πιστωτικές κάρτες, όταν η πλειοψηφία των πρατηριούχων δέχεται μόνον μετρητά.

Από τις ελληνικές εισηγμένες εταιρίες πετρελαιοειδών, η Revoil, όπως έγινε γνωστό από κύκλους της εταιρίας, δεν διαθέτει ούτε καταθέσεις στην Κύπρο, ενώ η Elinoil ανακοίνωσε επίσημα στο Χρηματιστήριο ότι δεν έχει καταθέσεις, ούτε μετοχές και ομόλογα στην Κύπρο, ούτε στην Τράπεζα Κύπρου και την CPB.
Σήμερα στην Κύπρο λειτουργούν συνολικά 280 πρατήρια καυσίμων από τις εταιρίες, ExxonMobil CyprusLukoil CyprusPetrolinaStaroilEssoSorokaFuelsCypoil Wheel Ltd και TotalPlus. Επίσης, λειτουργούν οι εταιρίες,Synergaz και Intergaz, που ασχολούνται αποκλειστικά με την εισαγωγή, αποθήκευση και διανομή υγραερίου, ενώ οι εταιρίες Ajax και Island Oilδραστηριοποιούνται κυρίως στον τομέα εμπορίας καυσίμων πλοίων. Υπάρχουν, επίσης, η BP East Mediterranean και PPT Aviation, για τη διάθεση και εμπορία καυσίμου στις αερομεταφορές.
Οι τελευταίες εξελίξεις έχουν επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμων και όπως είπε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Πρατηριούχων Πετρελαιοειδών Στέφανος Στεφάνου υπάρχει «μούδιασμα στην αγορά». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι υπάρχουν αποθέματα καυσίμων, ωστόσο, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο ενός ντόμινου εξελίξεων και με κλείσιμο πρατηρίων, λόγω του περιορισμού της ρευστότητας που θα επιφέρει το «κούρεμα» των καταθέσεων. «Πολλοί πρατηριούχοι», εξήγησε, «κινδυνεύουν να χάσουν χρήματα, είτε σε καταθέσεις στις τράπεζες, είτε από εταιρείες στις οποίες έδιναν πίστωση και οι οποίες λόγω της κατάστασης ενδεχομένως να κηρύξουν πτώχευση».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου