Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Κύπρος: Απάντηση Αβραμόπουλου στον Νταβούτογλου για Τετραμερή και Διχοτόμηση με Αφορμή το Φυσικό Αέριο


Απορρίπτει η ελληνική πλευρά την νέα πρόταση της Άγκυρας για σύγκληση τετραμερούς διάσκεψης ώστε να προωθηθεί η επίλυση του Κυπριακού, αλλά και την αξίωση που προέβαλε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου για διχοτόμηση της Κύπρου αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν, κατά την άποψή του, να μονοπωλούν τα δικαιώματα επί του φυσικού αερίου. 
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “Το Βήμα”, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών κ. Δ. Αβραμόπουλος, σε επιστολή του προς τον τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου, που νωρίτερα είχε προτείνει ακόμη και διχοτόμηση της νήσου, υπογραμμίζει ότι τέτοιες σκέψεις δεν πρέπει καν να περνούν από το μυαλό οποιουδήποτε και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αφεθούν να συμφωνήσουν μόνοι τους για μία επανενωμένη Κύπρο.

Σπεύδει μάλιστα να τονίσει ότι τόσο η Κύπρος όσο και η Ελλάδα έχουν κυριαρχικά δικαιώματα που εδράζονται στη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και στο εθιμικό διεθνές δίκαιο, απαντώντας στη σύνδεση του κ. Νταβούτογλου μεταξύ του Κυπριακού και των εξελίξεων στο θέμα του φυσικού αερίου.
Στην επιστολή του, ο κ. Αβραμόπουλος επισημαίνει ότι συνιστά αναχρονισμό να επιστρέψουν η Ελλάδα και η Τουρκία στο καθεστώς των εγγυήσεων που επεβλήθη με τις Συμφωνίες του 1959 -1960. Και παράλληλα, απορρίπτει την τουρκική θέση ότι ουσιαστικά το νέο κράτος που θα προκύψει εφόσον συμφωνήσουν οι δύο πλευρές θα είναι ένα καινούριο κράτος και όχι διάδοχο της σημερινής Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Η ιδέα σας να εγκαθιδρυθεί μία νέα κατάσταση πραγμάτων στην Κύπρο θα έπρεπε πριν από όλα να είναι αποδεκτή από τους ίδιους τους Κυπρίους. Θα πρέπει επίσης να διασφαλίζει τη συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως αυτή εγκαθιδρύθηκε με τις Συμφωνίες του 1960» σημειώνει ο έλληνας υπουργός. Και προσθέτει με έμφαση: «Όμως για εμάς, το να αναμιχθούμε σήμερα υπό το πρόσχημα των εγγυητριών δυνάμεων σε ένα κυρίαρχο κράτος με έναν κυρίαρχο λαό δεν είναι ούτε δίκαιο ούτε αποδεκτό και σε κάθε περίπτωση συνιστά αναχρονισμό».
Ο κ. Αβραμόπουλος σημειώνει χαρακτηριστικά ότι κατανοεί «ότι η πρότασή σας προκαλείται από την επιθυμία σας να επιλυθεί το κυπριακό ζήτημα και υπό τις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης στην Κύπρο και την προοπτική γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην ευρύτερη περιοχή, στην οποία η Κύπρος, όπως και η Ελλάδα, απολαμβάνουν κυριαρχικά δικαιώματα που απορρέουν από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας και το εθιμικό Διεθνές Δίκαιο».
Δεν διστάζει όμως να προειδοποιήσει την Τουρκία να μην επιχαίρει για τη σημερινή κακή οικονομική κατάσταση της Κύπρου και της Ελλάδος, διότι οι συνθήκες μεταβάλλονται γρήγορα: «Κατά την άποψή μου, είναι λάθος να εκλαμβάνει κάποιος την προσωρινή οικονομική αδυναμία της Κύπρου ή οποιοδήποτε άλλου ως κριτήριο πολιτική, καθώς ουδείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν και πότε η τρέχουσα οικονομική κρίση θα χτυπήσει την πόρτα κάποιας άλλης χώρας. Φοβάμαι», συμπληρώνει, «ότι η απόφασή σας να σταματήσετε τη συνεργασία με ενεργειακές εταιρείες επειδή αυτές συνεργάζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι λανθασμένη».
Η Αθήνα επαναλαμβάνει ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να βασιστεί στις Συμφωνίες του 1977 και του 1979 για μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με μία διεθνή προσωπικότητα, μία κυριαρχία και μία ιθαγένεια. «Οποιοσδήποτε υπαινιγμός περί διχοτόμησης δεν πρέπει να είναι στο μυαλό κανενός» τονίζει ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «σε μία επανενωμένη Κύπρο, η εκμετάλλευση των φυσικών πόρων θα είναι προς όφελος όλων των πολιτών της».
Αφού, δε, θυμίζει ότι στο πρόσφατο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας στην Κωνσταντινούπολη η Ελλάδα και η Τουρκία συμφώνησαν να προχωρήσουν στις διεθνείς σχέσεις με βάση την καλή γειτονία και ότι οι συνομιλίες κατέρρευσαν λόγω της άτεγκτης στάσης του Ντερβίς Έρογλου, ο κ. Αβραμόπουλος καταλήγει απορρίπτοντας «την πρότασή σας για τετραμερή διάσκεψη, κυρίως επειδή αυτή αντιβαίνει με τη θεμελιώδη και απαράγραπτη αρχή της ανεξαρτησίας, κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επιπλέον, η πρότερη εμπειρία καταδεικνύει ότι τέτοιες μορφές διαπραγμάτευσης δεν έχουν θετικό αποτέλεσμα, αλλά αντιθέτως οδηγούν σε νέα τριβή και σύγκρουση».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου