Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Η Ενδιάμεση Λύση για το Αέριο στο Επίκεντρο Συνάντησης στην Κύπρο


Η ενδιάμεση λύση της έλευσης φυσικού αερίου, η κατασκευή του δικτύου διοχέτευσης αλλά και η επίσπευση των διεργασιών για κατασκευή του τερματικού υγροποίησης απασχόλησαν την πρωινή σύσκεψη που είχαν χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας Γιώργος Λακκοτρύπης, ΡΑΕΚ, ΔΕΦΑ, ΚΡΕΤΥΚ και ΑΗΚ.
Την ελπίδα μέχρι το 2015 να κλείσουν όλα τα θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς, τις πωλήσεις, τις επενδύσεις για το φυσικό αέριο και να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση τέλος του 2015, εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Έλληνας, προσθέτοντας ότι θα «αρχίσουν οι κατασκευές αρχές του 2016 και να είμαστε σε θέση να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο τέλος του 2018 αρχές του 2019 και να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2019-2020».

Το θέμα της μείωσης του ηλεκτρισμού ως αποτέλεσμα μειώσεων αλλά και παραχώρησης αδειών αυτοπαραγωγής συζητήθηκε κατά τη σύσκεψη, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της ΡΑΕΚ Γιώργου Σιαμμά, ο οποίος επίσης διαβεβαίωσε ότι η ΑΗΚ δεν προχωρεί σε διακοπές ηλεκτρικού ρεύματος αυτές τις μέρες.
«Ενημερώσαμε τον κ. Πρόεδρο για τα δύο σημαντικά θέματα που έχουμε στα χέρια μας», ανέφερε ο σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ Κώστας Ιωάννου.
Το πρώτο, είπε, «είναι η γρήγορη εξέλιξη της ενδιάμεσης λύσης για την έλευση του φυσικού αερίου που θα αποφέρει ελπίζουμε σημαντική μείωση στο κόστος του ηλεκτρισμού και άλλα οφέλη».
Και το δεύτερο, πρόσθεσε, «είναι η έναρξη κατασκευής των έργων του δικτύου προμήθειας φυσικού αερίου προς τους τρεις ηλεκτροπαραγωγούς σταθμούς, κόστους περίπου 70 εκ., το περισσότερο θα γίνει από κυπριακές εταιρείες και έχουμε και χορηγία 10 εκ. από την ΕΕ για το έργο αυτό».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΦΑ συνέχισε λέγοντας ότι «ο Πρόεδρος έδειξε μεγάλο ενδιαφέρον και οι οδηγίες του είναι το συντομότερο δυνατόν να προχωρήσουν οι διαδικασίες και να φτάσουμε σε αποτελέσματα».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την υλοποίηση της ενδιάμεσης λύσης είπε ότι «έχουν υποβληθεί οι τελικές προτάσεις από τις εταιρείες, έχουμε τους οικονομικούς φακέλους, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη ανοιχθεί». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα ανοιχτούν την επόμενη μια βδομάδα με δέκα μέρες, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με τον επιτυχών προσφοροδότη και ελπίζουμε να υπάρχει φυσικό αέριο στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή τέλος του 2014».
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΡΑΕΚ Γιώργος Σιαμμάς είπε ότι «από τις αρχές του χρόνου, η ΡΑΕΚ κινήθηκε και πήρε απόφαση για διαφοροποίηση της ρήτρας καυσίμων που αυτό σήμαινε ένα 4% αποφυγή αύξησης».
Πρόσθεσε ότι έπειτα η ΡΑΕΚ αποφάσισε την μείωση της τάξης του 5,75% από τον Απρίλιο.
Όσον αφορά στη σύσκεψη, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι «βραχυπρόθεσμα είναι το ζήτημα με το θέμα περαιτέρω μείωσης της τιμής του ηλεκτρισμού».
Εμείς, ανέφερε, «ως η αρμόδια Αρχή για την έγκριση των χρεώσεων και των διατιμήσεων, θα συζητήσουμε το θέμα με την ΑΗΚ τάχιστα, να πάρουμε τα στοιχεία που χρειάζεται και να πάρουμε εντός του επόμενου δεκαπενθήμερου τη συγκεκριμένη απόφαση».
Ερωτηθείς αν θα υπάρξει χαλάρωση σε ό, τι αφορά τον τρόπο προσέγγισης του θέματος της διατίμησης για το ηλεκτρικό ρεύμα, είπε ότι «η προσέγγιση είναι να χειριστούμε το θέμα με βάση την έκτακτη κατάσταση που βιώνει ο τόπος». Αυτή, διευκρίνισε, «θα είναι η προσέγγιση και όχι η προσέγγιση που αφορά τη μεθοδολογία των διατιμήσεων».
Σε ερώτηση κατά πόσο συζητήθηκε στη σύσκεψη το θέμα χαλάρωσης σε ό,τι αφορά την αποπληρωμή λογαριασμών, ο κ. Σιαμμάς είπε ότι το θέμα αυτό, ήδη, συζητήθηκε με την ΑΗΚ «η οποία ήδη κάνει πάρα πολλές διευκολύνσεις στους καταναλωτές και αυτή την περίοδο της κρίσης δεν προχωρεί σε διακοπές του ρεύματος».
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΡΑΕΚ διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως όσον αφορά στην παροχή ηλεκτρισμού και δεδομένου ότι οι μονάδες της ΑΗΚ επιδιορθώνονται «δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε προβλήματα τη θερινή περίοδο».
Άρα, συμπλήρωσε, «μέσα στην κρίση μεταφέρουμε το αισιόδοξο μήνυμα ότι θα έχουμε αδιάλειπτη παροχή ηλεκτρισμού».
Ο κ. Σιαμμάς ανέφερε ακόμη ότι κατά τη σύσκεψη συζήτησαν «υπό εξέλιξη θέματα της ΡΑΕΚ, όπως μελέτες για το θέμα του μοντέλου αφοράς, εφαρμογής νέων διατιμήσεων από την 1η του επόμενου χρόνου και ταχύτερη ένταξη των φωτοβολταϊκών», καθώς και θέματα που αφορούν τρόπους αυτοπαραγωγής του ηλεκτρικού ρεύματος για μείωση του κόστους.
Σε δικές του δηλώσεις μετά τη σύσκεψη και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Πρόεδρος της ΚΡΕΤΥΚ Χαράλαμπος Ελληνας αναφέρθηκε στις σχέσεις Κύπρου – Ισραήλ, καθώς και στο χρονοδιάγραμμα για κατασκευή του τερματικού υγροποίησης.
«Ήμουνα στο Ισραήλ την περασμένη βδομάδα και εκεί εξετάζουνε όλες τις επιλογές, δηλαδή, υπάρχει πιθανότητα να πουλήσουν το φυσικό αέριο στην Τουρκία και ταυτόχρονα κοιτάζουν το θέμα εξαγωγής του στην Κύπρο», είπε.
Πρόσθεσε ότι «δεν έχουν πάρει αποφάσεις ακόμα και για αυτά θα πάρουν αποφάσεις σε τρεις με τέσσερεις μήνες». Ενημέρωσε ότι «τον επόμενο μήνα θα μεταβεί ο αρμόδιος Υπουργός στο Ισραήλ και το Μάιο θα μεταβεί ο Πρόεδρος».
Απάντησε καταφατικά σε ερώτημα ως προς το κατά πόσο θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει επίσπευση της κατασκευής τερματικού υγροποιημένου αερίου.
«Ο Πρόεδρος έδειξε πολύ ενδιαφέρον για το θέμα αυτό και του δώσαμε ένα οδικό χάρτη για το τερματικό», ανέφερε.
Ως ΚΡΕΤΥΚ, πρόσθεσε, «υποστηρίζουμε τον Πρόεδρο και την Κυβέρνηση, ιδιαίτερα τώρα που το θέμα του φυσικού αερίου είναι τόσο ‘καυτό’». Ο Πρόεδρος, ανέφερε, άκουσε τις απόψεις μας για το θέμα της αποδέσμευσης της ΚΡΕΤΥΚ από τη Βουλή και θα το προωθήσει και εμείς προχωρούμε με τα δικά μας έργα.
Ο κ. Έλληνας έκανε αναφορά και στην κοινοπραξία ΤΟΤΑΛ – ΕΝΙ λέγοντας ότι «έχουν πολύ ‘επιθετικά’ σχέδια και προσπαθούν να επισπεύσουν τις δικές τους έρευνες». Εξέφρασε την ελπίδα ότι «μέχρι το 2015 να κλείσουμε όλα τα θέματα που αφορούν τους σχεδιασμούς, τις πωλήσεις, τις επενδύσεις και να παρθεί η τελική επενδυτική απόφαση τέλος του 2015, να αρχίσουν οι κατασκευές αρχές του 2016 και να είμαστε σε θέση να φέρουμε φυσικό αέριο στην Κύπρο τέλος του 2018 αρχές του 2019 και να εισάγουμε υγροποιημένο φυσικό αέριο το 2019-2020».
Σε ό,τι αφορά θέμα προπώλησης του φυσικού αερίου, ο κ. Ελληνας είπε ότι «αυτό πρέπει να γίνει οπωσδήποτε μετά την επιβεβαιωτική γεώτρηση».
Στο τέλος, ανέφερε, αυτού του χρόνου και το 2014 πρέπει να προπωλήσουμε όλο το υγροποιημένο φυσικό αέριο». Απαντώντας σε διευκρινιστικές ερωτήσεις εξήγησε αυτό γίνεται πάντα, δηλαδή υπογράφεται μακροχρόνια συμβόλαια για 15-20 χρόνια. Έτσι, ανέφερε, είναι δυνατόν με την υπογραφή συμβολαίων να υπάρξει και χρηματοδότηση.
Πηγή ΚΥΠΕ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου