Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Νταβούτογλου: Αν οι Ελληνοκύπριοι Δεν Μοιραστούν το Αέριο, Τότε ας Διχοτομηθεί η Κύπρος


Προκλητικός εμφανίστηκε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου, λέγοντας ότι «αν τα αποθέματα φυσικού αερίου ανήκουν στους ελληνοκύπριους, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για λύση δύο κρατών». Παράλληλα, εξέφρασε την αντίδραση της Άγκυρας στο ενδεχόμενο εγκατάστασης μιας ρωσικής στρατιωτικής βάσης στο νησί.
Πιο αναλυτικά, η εφημερίδα Star της Τουρκίας φιλοξένησε συνέντευξη του Νταβούτογλου, στην οποία αναφέρει ότι «η εκλογή Αναστασιάδη αναπτέρωσε τις ελπίδες. Ο Αναστασιάδης απαντώντας στην επιστολή Έρογλου ήταν καταρχήν θετικός, αλλά σημείωσε πως χρειάζεται χρόνο, επειδή ασχολείται με την οικονομική κρίση».
Ωστόσο, στη συνέντευξη Νταβούτογλου δεν είναι και τόσο ξεκάθαρο εάν η συγκεκριμένη «απάντηση» αφορά επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, σχετικά με την τουρκική πρόταση.

Σύμφωνα με τον Νταβούτογλου η τουρκική πρόταση έχει ως εξής:
· «Ο ΟΗΕ πρέπει να επιταχύνει τη διαδικασία. Οι πλευρές πρέπει το συντομότερο δυνατό να συναντηθούν για την επίλυση. Οι συνομιλίες πρέπει να καταλήξουν σε αποτέλεσμα στο πλαίσιο χρονοδιαγράμματος. Οι φυσικοί πόροι πρέπει να ανήκουν στη νέα ενιαία Κύπρο.
· Εάν όμως δεν καταστεί αυτό δυνατόν και είναι δεδομένη η ανάγκη για τους φυσικούς πόρους, τότε κατά τη διάρκεια των συνομιλιών οι δύο πλευρές πρέπει να συστήσουν κοινή επιτροπή η οποία θα επιβλέψει την εξόρυξη και εκμετάλλευση των πόρων. Οι οικονομικοί πόροι που θα διαμορφωθούν, να παγώσουν σε έναν τραπεζικό λογαριασμό και να χρησιμοποιηθούν μετά την ειρήνευση και για αυτήν.
· Εάν δεν καταστεί δυνατόν να γίνει αυτό και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση Νότιας Κύπρου πει ότι οι φυσικοί πόροι της ανήκουν επειδή βρίσκονται στη δική της πλευρά, πράγμα που θα σημαίνει ότι έμμεσα λέει ότι ο βορράς ανήκει στους βόρειους, τότε εμείς είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε στη βάση της λύσης των δύο κρατών.Τα δύο αυτά κράτη στη συνέχεια μπορούν να συναντηθούν στην ΕΕ».
Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης σε πληροφορίες που είχαν δημοσιευθεί πρόσφατα στην Τουρκία ότι η Ρωσία ως αντάλλαγμα της οικονομικής βοήθειας επιθυμεί να αποκτήσει στρατιωτικές βάσεις στην Κύπρο: «Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα και όμως δεν έχουμε βάση στην Κύπρο. Αυτό δεν είναι δυνατόν να γίνει με βάση το διεθνές δίκαιο. Δεν παίρνουμε στα σοβαρά τις συζητήσεις αυτές. Κάτι τέτοιο θα ερχόταν σε αντίθεση με την ιδρυτική συμφωνία της Κύπρου, δεν είναι δυνατόν».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου