Παρασκευή 29 Μαρτίου 2013

Το Μισό Δις Ευρώ Έφτασε το Χρέος Ηλεκτροπαραγωγών και Βιομηχανιών προς τη ΔΕΠΑ


Τα 500 εκατ. ευρώ περίπου αγγίζουν, πλέον, τα χρέη των ηλεκτροπαραγωγών και των βιομηχανιών προς τη ΔΕΠΑ. Η κατάσταση αυτή ανάγεται τις οφειλές του ΛΑΓΗΕ και του ΑΔΜΗΕ προς τους παραγωγούς, οι οποίοι με τη σειρά τους μετακυλίουν το χρέος στη ΔΕΠΑ.
Αναλυτικότερα, ο Λειτουργός της Αγοράς Ηλεκτρισμού (ΛΑΓΗΕ) φέρεται να οφείλει 130 εκατ. ευρώ στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς και περίπου 130 εκατ. ευρώ φέρεται να τους χρωστά ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής του Συστήματος Μεταφοράς (ΑΔΜΗΕ).
Οι παραγωγοί ηλεκτρισμού μετακυλίουν το χρέος στη ΔΕΠΑ, η διοίκηση της οποίας, όπως αναφέρουν πληροφορίες, πιέζει έναν προς έναν τους ομίλους που της οφείλουν, ώστε να πάρει έστω εγγυήσεις και σαφή χρονοδιαγράμματα πληρωμών.

Ωστόσο, οι ηλεκτροπαραγωγοί υποστηρίζουν ότι η μη πληρωμή των οφειλών τους προς την εταιρία οφείλεται στην πολιτική συμψηφισμού που ακολουθεί η ΔΕΗ όσον αφορά τα ποσά που χρωστά ως προμηθευτής στο ΛΑΓΗΕ και αυτά που της αναλογούν ως παραγωγός επίσης από το ΛΑΓΗΕ.

Εξάλλου, η επικείμενη αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ, έχει προκαλέσει νέες ανησυχίες στους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς, καθώς θεωρούν ότι ο ιδιώτης νέος ιδιοκτήτης της εταιρίας θα απαιτήσει πολύ γρήγορα την εξόφληση των οφειλών.
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου