Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Rosneft: Στην Κορυφή της Παγκόσμιας «Πετρελαϊκής Πυραμίδας»


Η Rosneft ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της συμφωνίας για την απόκτηση του 100% της TNK-BP. Η ρωσική κρατική εταιρεία κατέβαλε για το 50% των μετοχών που ανήκει στην BP το ποσό των 16,65 δισ. δολαρίων και το 12,84% των μετοχών της, δήλωσαν εκπρόσωποι των δύο εταιρειών. Για το μερίδιο της κοινοπραξίας AAR («Alfa Group», «Access Industries», «Renova»), η Rosneft πλήρωσε 27,73 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανακοίνωση της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας. Έτσι, το συνολικό «ρευστό» που διατέθηκε και για τις δύο συναλλαγές, έφτασε τα 44,38 δισεκατομμύρια δολάρια.
Να σημειωθεί ότι η TNK-BP είχε δημιουργηθεί τον Ιούνιο του 2003 στο Λονδίνο. Η κοινή βρετανο-ρωσική επιχείρηση, συστάθηκε από την βρετανική BP και τη ρωσική κοινοπραξία AAR («Alfa Group», «Access Industries», «Renova». Παρουσία του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του βρετανού πρωθυπουργού, Τόνι Μπλερ, υπέγραψαν τη συμφωνία ίδρυσής της, από τη ρωσική πλευρά ο συνιδιοκτήτης της «Alfa Group» Μιχαήλ Φρίντμαν και από τη βρετανική, ο διευθύνων σύμβουλος της BP, λόρδος Μπράουν (John Browne). Η εταιρεία άρχισε τη λειτουργία της δύο μήνες αργότερα.

Το μεγάλο deal
Δέκα χρόνια μετά, η εταιρεία έχει διαφορετικό ιδιοκτήτη, την κρατική Rosneft. Η εξαγορά της TNK-BP έχει εγκριθεί από όλες τις ρυθμιστικές αρχές, συμπεριλαμβανομένων των αρχών ανταγωνισμού (αντιτράστ) της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ίδια μέρα της ανακοίνωσης για την οριστικοποίηση της συμφωνίας, επισκέφτηκε επίσημα την έδρα της BP στο Λονδίνο ο πρόεδρος της Rosneft, Ίγκορ Σέτσιν. Η BP είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της Rosneft μετά το ρωσικό κράτος, με μερίδιο 19,75%.
Η ενοποιημένη εταιρεία θα παράγει περίπου 4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (206 εκατομμύρια τόνους ετησίως), καθιστώντας την ρωσική πετρελαϊκή εταιρεία το μεγαλύτερο πετρελαιοπαραγωγό του κόσμου. Τα αποθεματικά της Rosneft, σύμφωνα με τις δημοσιευμένες εκθέσεις, ανέρχονται σε 28 δισ. βαρέλια. Οι εκτιμήσεις της Bank of America Merrill Lynch για τα οικονομικά της εταιρείας, αναφέρουν ότι οι πωλήσεις της Rosneft to 2013 θα αγγίξουν τα 160,2 δισεκατομμύρια δολάρια, με τα EBITDA να διαμορφώνονται στα 32,9 δισ. δολάρια.
Η απορρόφηση της TNK-BP αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του προέδρου της εταιρείας, Αρκάντι Σαμοχβάλοφ. Μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης, θα αποχωρήσουν από την TNK-BP τα βασικά στελέχη της κοινοπραξίας με επικεφαλής τον εκτελεστικό διευθυντή Γκέρμαν Χαν. Η εταιρεία, θα διοικείται από τον πρώτο αντιπρόεδρο της Rosneft Εντουάρντ Χουνταϊνάτοφ, ο οποίος σήμερα διευθύνει την επιτελική ομάδα που διαχειρίζεται την ένωση των εταιρειών, είπε πηγή προσκείμενη σε έναν από τους πωλητές. Για αυτή τη δυνατότητα είχε μιλήσει επίσης στην εφημερίδα Vedomosti, πηγή στην κρατική εταιρεία. Επιπλέον, οι υπεύθυνοι των βασικών οργανικών τμημάτων της Rosneft, θα εποπτεύουν τους αντίστοιχους τομείς της TNK-BP, σημείωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής εταιρείας.
Ίσως σύντομα, η TNK-BP να μην υφίσταται σαν εταιρικό σχήμα. Αλλά θα υπάρξουν δυσκολίες στη διαχείριση της ενωμένης εταιρείας χωρίς της απορρόφηση της «TNK-BP Holding» (το 95% της εταιρείας ανήκει στην TNK-BP Limited που απέκτησε η Rosneft), προειδοποιεί ο αναλυτής Αλεξάντρ Μπουργκάνσκι. Η «TNK-BP Holding» θα αποτελεί τη μεγαλύτερη θυγατρική της Rosneft. Στο μερίδιό της θα αντιστοιχεί το 40% της παραγωγής της ενιαίας εταιρείας και θα έχει περίπου 10 δισ. δολάρια λειτουργικές ταμειακές ροές ετησίως. Εκτός από τα παραπάνω, στον ισολογισμό της εταιρείας έχουν ήδη συγκεντρωθεί περισσότερα από 4 δισ. δολάρια, σημειώνει ο Μπουργκάνσκι. Τα χρήματα αυτά μπορεί να καταβληθούν (στους μετόχους) με τη μορφή μερίσματος. Αλλά μελλοντικά, θα είναι καλύτερα να περάσουμε σε μια ενιαία μετοχή, λέει ο αναλυτής. Για τις κρατικές εταιρείες, αυτή η διαδικασία δεν είναι δύσκολη. Όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Yukos, ανήκουν από καιρό στη Rosneft.
Κερδοφορία
Σε γενικές γραμμές, η συμφωνία θα οδηγήσει σε χειροτέρευση πρακτικά όλων των σημαντικότερων οικονομικών δεικτών της Rosneft. Μετά την εξαγορά και τη συγχώνευση της TNK-BP, τα λειτουργικά κόστη εξόρυξης θα αυξηθούν από τα 2,9 στα 3,7 δολάρια το βαρέλι, της διύλισης του προϊόντος από τα 3,04 στα 3,17 δολάρια το βαρέλι, καθώς η πλειοψηφία των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της TNK-BP έχουν εξαντληθεί, σημειώνει ο αναλυτής της «Solid» Ντμίτρι Λουκάσοφ. Το μερίδιο της διύλισης πετρελαίου στην ενιαία εταιρεία θα μειωθεί από το 48,5% στο 45% (στην TNK-BP, ο αντίστοιχος δείκτης ήταν μόλις 40,1%). Αλλά οι βασικές θετικές συνέργειες από τη συγχώνευση θα φανούν στις διοικητικές και διαχειριστικές δαπάνες της TNK-BP που αναμένονται να μειωθούν σημαντικά, είπε ο ίδιος. Για παράδειγμα, μετά την εξαγορά της Sibneft από τη Gazprom, οι διαχειριστικές δαπάνες μειώθηκαν σχεδόν στο μισό (από 1,83 δισεκατομμύρια δολάρια το 2005, στα 1,05 δισ. δολάρια το 2008).
Τέλος, η συγχώνευση θα επηρεάσει την κερδοφορία της εταιρείας. Στις αρχές του έτους, ο δείκτης καθαρού χρέους (EBITDA) ήταν για τη Rosneft 1,2, ενώ με την εξαγορά της TNK-BP θα διαμορφωθεί στο 2,2, εκτιμά ο Λουκάσοφ. Αυτή η μεταβολή δεν θα συμβεί λόγω του μεγάλου χρέους της TNK-BP, αλλά είναι αποτέλεσμα των σημαντικών πόρων που διέθεσε η Rosneft για την ολοκλήρωση της εξαγοράς (το τμήμα της εξαγοράς σε ρευστό, ήταν περίπου 45 δισεκατομμύρια δολάρια), σημείωσε ο αναλυτής.
(από Vedomosti, μετάφραση: "Η Ρωσία Τώρα")

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου