Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Ανάσα από τα... Καυσαέρια στις Τιμές του Ρεύματος


Η μεγάλη πτώση στις τιμές των ρύπων, θα ληφθεί υπ΄όψιν από το ΥΠΕΚΑ για τις αυξήσεις στις τιμές ηλεκτρικού που θα ισχύσουν την 1η Μαΐου, όπως προβλέπεται στο τελευταίο από τα μνημόνια.

Συγκεκριμένα, ενώ αρχικά είχε υπολογιστεί το κόστος των ρύπων σε 270 εκατομμύρια με βάση τιμή του τόνου διοξειδίου του άνθρακα στα 7 ευρώ, οι τιμές στο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο και στο μηχανισμό του ΠΗΕ - CDM, βρίσκονται σταθερά κάτω από τα 4 ευρώ.

Έτσι εκτιμάται ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για μείωση του ποσοστού της αύξησης της τιμής της κιλοβατώρας που έχει υπολογιστεί για τη δεύτερη δόση στο 4%.

Σημειώνεται ότι συνολική μεσοσταθμική αύξηση ύψους 16,5%, είχε συμφωνηθεί να επιβληθεί σε 3 δόσεις, την 1η Ιανουαρίου, 1η, Μαΐου και 1η Ιουλίου. Η πρώτη ανήλθε σε 8% και απορρόφησε τη συμμετοχή του συνολικού κόστους των ρύπων, με βάση τα 7 δολάρια ο τόνος.
Λόγω όμως της κατάρρευσης των τιμών, έχει ανατεθεί στη ΔΕΗ να προχωρήσει σε αναθεώρηση των κοστολογικών δεδομένων με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στα χρηματιστήρια ρύπων, γεγονός που θα επιφέρει σημαντική μείωση στο ποσοστό αύξησης που θα επιβληθεί από την 1η Μαΐου.
Σχετικά να σημειωθεί ότι με βάση τις υποχρεώσεις που απορρέουν από το μνημόνιο, μετά το πρώτο εξάμηνο του έτους η διαμόρφωση των τιμολογίων ηλεκτρικού απελευθερώνεται πλήρως, δηλαδή δεν θα απαιτείται η έκδοση διοικητικής πράξης, ενώ για κάθε κατηγορία καταναλωτών τα ισχύοντα τιμολόγια θα πρέπει αυτά να αντανακλούν το πραγματικό κόστος.
Ο έλεγχος πλέον θα πραγματοποιείται από τη ΡΑΕ, προκειμένου να αποδειχθεί εάν τα κοστολογικά στοιχεία που επικαλούνται οι παραγωγοί και προμηθευτές, είναι τα πραγματικά.
Ως «εργαλείο» για τον έλεγχο αυτό, η ΡΑΕ θα αναθέσει μελέτες για τη συγκριτική αξιολόγηση των στοιχείων κόστους που εμφανίζει η ΔΕΗ σε σχέση με αυτούς που επιτυγχάνουν επιχειρήσεις με αντίστοιχα χαρακτηριστικά εντός και εκτός στην Ελλάδας.
Αντίστοιχη αξιολόγηση θα γίνει από τη ΡΑΕ και για τις ρυθμιζόμενες χρεώσεις που αφορούν την χρήση των δικτύων μεταφοράς και διανομής και οι οποίες συμμετέχουν στη διαμόρφωση της τελικής τιμής της κιλοβατώρας με την οποία επιβαρύνονται οι καταναλωτές. 
(από www.euro2day.gr, 27/3/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου