Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Μείωση 8,75% στην Τιμή του Ηλεκτρικού Ρεύματος στην Κύπρο


Σε περαιτέρω μείωση κατά 3% της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος θα επιχειρήσει να προχωρήσει η Κυβέρνηση, μέσω προσπάθειας μείωσης των λειτουργικών εξόδων της ΑΗΚ, εκτός από ήδη προγραμματισμένη μείωση της τάξης του 5,75% που θα ισχύει από την 1η Απριλίου.
Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου, Γιώργος Λακκοτρύπης, εξερχόμενος από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Προεδρικό, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με τη συμμετοχή όλων φορέων που έχουν να κάνουν με τον τομέα της ενέργειας.

Παράλληλα, ο Υπουργός ανέφερε, σύμφωνα με το ΚΥΠΕ, ότι η μείωση της τάξης του 5,75% που είχε ήδη αποφασιστεί, ισχύει από την 1η Απριλίου.
«Ο στόχος είναι τουλάχιστον επιπλέον 3%», ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λακκοτρύπης στις δηλώσεις του.
«Το μεγαλύτερο κόστος στην ηλεκτροπαραγωγή είναι το κόστος των καυσίμων και το κόστος της χρηματοδότησης της ΑΗΚ», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «η ΑΗΚ θα διαβουλευθεί εσωτερικά για να έρθει πίσω σε 2 εβδομάδες και το βλέπουν πάρα πολύ θετικά». Οπότε, είπε, «είμαστε αισιόδοξοι ότι θα γίνει και αυτό μέχρι το τέλος του μήνα, αρχές του Απριλίου».
Ο Υπουργός συνέχισε λέγοντας ότι «συζητήσαμε επίσης την ταχύτερη ενσωμάτωση των φωτοβολταϊκών στον ενεργειακό κύκλο και ιδιαίτερα σε ότι αφορά την αυτοπαραγωγή ενέργειας, κάτι που θα απαμβλύνει και τους καταναλωτές αλλά και τις ξενοδοχειακές μονάδες». Ότι, εξήγησε, «θα μπορέσουν να παράξουν την δική τους ενέργεια για να μειωθεί το κόστος». Ως προς αυτό, ανέφερε ότι η ΡΑΕΚ ετοιμάζει δικό της σχέδιο το οποίο και θα παρουσιάσει στην Κυβέρνηση σε περίπου δεκαπέντε μέρες».
Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε και το θέμα της ενδιάμεσης λύσης. «Είχαμε πει ότι αν μειώνεται ουσιαστικά το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, υπάρχουν και κάποια άμεσα άλλα οφέλη, όπως για νέες θέσεις εργασίας, είναι το θέμα της δανειοδότησης της ΑΗΚ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων κάτι που θα μειώσει και περαιτέρω το κόστος, γιατί όπως είχα πει προηγουμένως ένα από τα πιο ψηλά κόστη είναι ακριβώς το κόστος χρηματοδότησης που έχει αυτή τη στιγμή ο οργανισμός».
Πηγή energia.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου